Paul blev Zarah Leanders vän
De dagar Zarah Leander var i Berlin släppte han allt annat. Då fanns han troget vid hennes sida. Än idag kretsar det mesta av Paul Seilers liv kring sin forna idol.
Många minnen. Paul Seiler var en trogen följeslagare till Zarah Leander. Han fanns ofta vid hennes sida då hon befann sig i Berlin. FOTO: BETTINA BETTENHAUSEN
Foto:
Det var år 1954. Kort därpå fick han träffa henne och under de följande åren växte en relation fram dem emellan.
Vi träffas på Potzdamer Platz i centrala Berlin. Här finns den legendariska skivstudion, Hansastudion, inspelningsplats för musiker som David Bowie, U2, Depeche Mode och Nina Hagen.
Klarade kriget
Även Zarah Leander spelade in skivor här. Den gamla byggnaden tronar majestätiskt på sin plats, en av de få byggnader på gatan som överlevde de intensiva bombningarna av staden under andra världskriget.
Att gå in i huset är som att kliva in i en annan tid. Det är högt i tak, tunga kristallkronor ramar in rummen. På andra våningen finns den storslagna salen der Meistersaal.
Här sjöng Zarah Leander ackompanjerad av en 20 man stark orkester. Intill foajén, i en hall som leder till den nuvarande restaurangen, finns ett fotografi på den svenska sångfågeln.
Mötte alltid
I slutet på 50-talet var Paul Seiler en av de drivande i en fanclub om Zarah Leander i Berlin. Han följde hennes karriär troget. Varenda gång Leander kom till Berlin för att spela in en skiva, en film eller hålla konsert, stod han vid flygplatsen för att välkomna henne.
Med sig hade han en bukett syrener, en diskret hyllning till en av hennes låtar "Wenn der weisse Flieder wieder blüht". På den tiden gick Paul Seiler en skådespelarutbildning i Berlin.
- Det gick så långt att mina lärare sa till mig att jag skulle bli avstängd om jag fortsatte att skolka de dagar Zarah var i staden, minns han och ler.
Det var Zarah Leander som kom med erbjudandet om att han och ett par av de andra ungdomarna från hennes fanclub skulle få komma till skivstudion. De dagar steg Paul upp i arla morgonstund för att gå till bageriet och köpa färska frallor.
Han hade redan packat ned sin finaste kaffeservis och de finaste sektglasen.
Dem dukade han upp vid ett bord i inspelningsstudions foajé så att Leander kunde fika under sina pauser. Zarah Leander dök alltid upp strax före klockan nio.
- Hellre fem minuter för tidigt än en minut för sent var alltid hennes paroll. Zarah var otroligt professionell.
Var med i studion
Paul knöt senare ett tunt band runt örat på den kaffekopp Zarah brukade dricka ur.
- Det var min Zarah-kopp, den hade alltid en särställning.
En dag kom Zarah plötsligt oväntat ut ur studion, gick fram till Paul, eller Paulchen som hon brukade kalla honom, som alltid stod och väntade i foajén. Zarah gav honom tillåtelse att följa med henne in i inspelningssalen.
- Hon frågade om jag kunde klara av att vara alldeles tyst. Jag fick stå precis bredvid henne medan hon sjöng. Det var låten "Einsamkeit". Jag tror jag höll andan hela tiden.
Paul Seiler har skrivit fem böcker om Zarah Leander.
Ända sedan 50-talet har han samlat allt han kunnat komma över om henne, från tidningsurklipp och fotografier till personliga tillhörigheter, bland annat en klänning och ett pärlhalsband. Hans samling, en av de största i världen, ägs sedan ett par år tillbaka av Filmmuseum Potsdam utanför Berlin.
Paul samlar fortfarande och har numera en ännu större kollektion än förut. Mycket av materialet finns på hans hemsida om sin forna idol. Lagom till Zarah Leanders 100-årsdag lägger han ut en sammanställning på imponerande 3 400 sidor.
Paul Seiler är irriterad över att Zarah Leander i Sverige till viss del fortfarande förknippas med nazismen.
Han rekommenderar alla att läsa den nyutkomna boken En divas liv skriven av den tyska journalisten och författarinnan Jutta Jacobi. I den krossas en gång för alla myterna om att Zarah Leander skulle ha arbetat på nazisternas sida eller att hon skulle ha varit spion.
- Jag förstår verkligen inte hur svenskarna kan fördöma henne för att ha haft en karriär här i Tyskland när deras egen kung ju var en hängiven beundrare av Hitler och hade intensiv brevkontakt med honom. Zarah var opolitisk. Kärleken och publiken var hennes område.
Zarah Leander spelade in sammanlagt 17 filmer i de tyskspråkiga länderna, från 1936 till 1966. Hon spelade in en rad skivor i Tyskland, Österrike och Schweiz mellan 1937 och 1970. Leander hade en trogen publik och återvände ofta för att uppträda. Hon höll sin sista konsert i Tyskland i juni 1978, i Stuttgart. Hon var då 71 år gammal.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!