Katt hade fluglarver i pälsen – ägaren frias för djurplågeri

En katt i Åtvidabergs kommun for, enligt åklagaren, så illa att den 60-åriga kattägaren åtalades för grovt djurplågeri. Men nu har Linköpings tingsrätt valt att helt fria kvinnan.

Katten var i ett mycket dåligt skick när djurägaren tog den till veterinär. (Bilderna är hämtade ur förundersökningen.)

Katten var i ett mycket dåligt skick när djurägaren tog den till veterinär. (Bilderna är hämtade ur förundersökningen.)

Foto: Polisen

Åtvidaberg2024-09-26 11:59

Enligt åklagaren skulle kvinnan ha utsatt katten för ett allvarligt lidande mellan den 21 april och den 21 juni förra året.

I förhör vittnade en veterinär om att katten var i dåligt skick när ägaren kom till kliniken för att avliva husdjuret. 

– Jag fick direkt känslan av att katten inte har mått bra under en längre tid. Katten borde ha fått vård tidigare, sade veterinären i förhör och fortsatte: 

– Jag skulle säga att det är något av det värsta jag sett. Med tanke på munstatus och avmagring. Jag har sett mycket men oftast är det inte så här illa.

Veterinärkliniken valde att anmäla det inträffade till länsstyrelsen. Enligt länsstyrelsen borde det ha varit uppenbart för "var och en" att katten behövde vård. Länsstyrelsen, som gjorde en polisanmälan, skrev även att katten sannolikt hade munsmärta i flera månader. 

Kvinnan nekade till brott. 

– Om jag sysslar med djurplågeri så hade jag väl inte gått till veterinären. Det var för att hon blev så akut dålig av fluglarverna, säger 60-åringen i förhör. 

Under rättegången uppgav kvinnan att katten hade varit en ”luffarkatt” som under långa perioder – om två till tre månader åt gången – befann sig hemifrån. Hon påstod att hon tog katten till veterinär så fort hon upptäckte att den inte mådde bra. 

Enligt tingsrätten är det inte bevisat att kvinnan utsatte katten för lidande och därför ogillades åtalet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!