"Jag är inte mycket för att framhäva mig själv"
- Man ska aldrig säga aldrig. Men ska man göra en föreställning till måste man veta varför man gör det och vad det ska vara bra för.
Dags att blicka tillbaka. Redan som 12-åring fastnade Håkan Hagegård för opera. Nu fyller han 60 år och funderar på att sluta uppträda. Arkiv: Pressens Bild
Foto:
- Jag tycker istället att man ska vara lite ödmjuk och tacksam mot livet för det man fått. Det är de som ska ta över - ungdomarna - som ska in nu. Vi äldre måste släppa greppet.
Det var förra fredagen, den 18 november som han för 21:a och sista gången denna höst gjorde entré på Värmlandsoperan i Karlstad som den gamle förföraren Don Giovanni i Mozarts välkända operatappning. Efter ridåfallet var känslorna blandade.
- Men allra mest kändes det bra. Inte minst för att cirkeln slöts just här, där jag som 12-åring såg min första operaföreställning, Rigoletto, och blev helt tagen, säger Håkan Hagegård.
Han är en av de riktigt stora. I snart fyra decennier har hans välljudande baryton klingat från all värdens konsert- och operahus. Nu fyller han 60 år och det är möjligt, kanske rentav troligt, att det här var hans sista föreställning.
Håkan Hagegård var inte gammal när han gjorde sitt framtida yrkesval någon gång i slutet av 50-talet vid ett besök hos en tidig tv-innehavare.
- Man visade en operaföreställning från Glyndebourne i England och efter att ha sett den lär jag ha tvärsäkert ha utropat: "dit ska jag en dag!"
Och dit kom han. Sommaren 1973 var 27-årige Håkan Hagegård i Glyndebourne och gjorde en bejublad insats som greven i Richard Strauss opera Capriccio i sällskap med Kerstin Meyer och Elisabeth Söderström.
Succé som Papageno
Åtta år tidigare hade den scenmusikaliska debuten - som det anstår en sångbegåvning född i Sunne - ägt rum som Erik i Värmlänningarna på utomhusscenen i Ransäter 1965.
Tre år senare, 1968, var det dags att för första gången presentera sig för Stockholmsoperans publik som Papageno i Mozarts Trollflöjten. En roll han på regissören Folke Abenius begäran gjorde på värmlandsdialekt. Då gick han första året på Musikhögskolan, där också den knappt två år äldre kusinen Erland Hagegård var elev.
Succén blev total. Det var heller ingen tvekan om vem som skulle göra Papageno i Ingmar Bergmans berömda tv-version av Trollflöjten 1974, som fick Håkan Hagegård att även slå igenom i de bredare folklagren.
Fyra år senare kom det stora internationella genombrottet med debuten på Metropolitan i New York som Malatesta i Don Pasquale. .
På hemmaplan är det lika säkert som amen i hembygdens kyrka i Brunskog att världsbarytonen Hagegård framträder vid den årliga julkonserten. Årets konsert blir den 18 december och förberedelserna är i full gång.
- Vi hjälps alla åt och jobbar fram programmet som är nytt varje gång.
Vid det musikaliska kulturcentret Hagegården i Gunnarbyn i Brunskog som startades 1992 driver Håkan Hagegård tillsammans med andra engagerade många olika verksamheter. Framöver hoppas hovsångaren sedan 1985 få mera tid för "hjärtebarnet".
Kvar på högskolorna
Sångstudenterna vid de musikaliska högskolorna i Stockholm och Oslo kan dock känna sig lugna - professor Hagegård tänker även fortsättningsvis upprätthålla halvtidstjänsten han broderligt delar mellan de båda institutionerna.
Han tillbringar sin 60-årsdag med arbete på högskolan i Oslo, något födelsedagsfirande är knappast att räkna med. Det bekommer honom inte det minsta. .
- Jag är inte mycket för att framhäva mig själv. Det räcker med att jag är på scenen då och då, skrattar Håkan Hagegård.
Vem: Håkan Hagegård
Vad: Fyller 60 år i dag
Firar: Knappast
Vad: Fyller 60 år i dag
Firar: Knappast
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!