Vindkraft är inte längre ett alternativ

Signaturen Göran J ger Göran Färm svar på de frågor som ställdes i krönikan den 22 januari.

Insändare 1 februari 2022 19:11
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

”Vem svarar på frågorna om kärnkraft” 21/1

Istället för att redovisa de mest lyckade kraftverksbyggen väljer Göran Färm att nedgradera Finlands nya kärnkraftverk som nu startat och som kan ge oss, även i Sverige, en stabilare och billigare elförsörjning.
Göran Färm - jag tycker du skall fråga professor Lennart Söder hur vi skulle gjort för att undvika de höga elpriser vi har idag. Vindkraft som han förordar vet vi ju nu att det inte är något alternativ. Han är ju en av de som vill bygga mera vindkraft och solkraft men vad hjälper det vid vindstilla och långa vinternätter?


På SVT såg jag när Markus Wallenberg uttalade sig om kärnkraftsutbyggnaden som han mycket väl kunde tänka sig att investera i. Jag tror att Markus Wallenberg är ett bättre föredöme än Karl-Petter Thorwaldsson när det gäller att göra ekonomiska bedömningar av investeringar.


Ett kärnkraftverk byggs normalt för att producera el i upp till 80 år medan vindkraftverkens livslängd är 15 år. Detta ger med enkel matematik att kärnkraften har mera än fem gånger längre livstid än vindkraftverken som måste rivas och marken runt måste återställas. Detta kan bli en mycket besvärlig och dyr historia för markägaren.
Jag har också en allmän fråga om hur man ska försvara en vindkraftspark till havs vid en konflikt med främmande makt. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa