Vinden har vänt - Kulturnatten i ord och bild

Som en smak av fornstora dar. Kulturnatten+ ger hopp för Norrköpings viktigaste evenemang.

"Det är lite frustrerande att det bara pågår under de här två dagarna men det förstärker det ceremoniella. Det är som ett fyrverkeri och en markering på en början", säger konstnären Åsa Jungnelius om sitt spektakulära konstprojekt i Bråvallaverket.

"Det är lite frustrerande att det bara pågår under de här två dagarna men det förstärker det ceremoniella. Det är som ett fyrverkeri och en markering på en början", säger konstnären Åsa Jungnelius om sitt spektakulära konstprojekt i Bråvallaverket.

Foto: Micke Pihlblad

Krönika2021-09-26 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En förnimmelse av vad det kan vara och hur det faktiskt var innan ni vet vad. Det är inte den där hejdundrande folkfesten som Kulturnatten har varit men nog känns det att det puttrar och visst finns en längtan efter nånting mer i luften.

Kanske kan man se Åsa Jungnelius mäktiga interaktiva installation i Bråvallaverket just som en symbol för det. Hur kulturen som varit instängd och fjättrad nu vill slita sig loss. Hennes "Paviljong #1: Energier" var definitivt Kulturnattens mest spektakulära inslag och när det stora varmluftsballongen stiger upp inne i Bråvallaverket är det omöjligt att inte bli imponerad. Presentationen är den första delen av ett flerårigt platsspecifikt arbete kring Södra Kajen och Syltenområdet som ska pågå fram till 2023. Blir fortsättningen lika imponerande kommer det att blir riktigt spännande.

undefined
Jennie Lindholm är knuten till Kairos musikteaterprojekt och målade live till en musikalisk prolog till den planerade föreställningen.

Annars kändes det lite som att Norrköping klev ut ur sitt ide, ruskade på sig och bestämde sig för att nu jävlar. Fullt av folk på gatorna och välbesökta krogar. Många av de runt 250 programpunkterna var fullbokade eftersom restriktionerna fortfarande finns kvar några dagar till och visst säger det nåt när människor står på gatan utanför och följer Kairos smakprov på den planerade musikteatern genom de uppslagna fönstren på Bergslagsgården. Suget efter upplevelser finns där utan tvekan.

undefined
Kulturnattens största succé? Inte omöjligt. Packman-gänget från Daglig verksamhet släppte loss på utställningen Sand, Songs, & Sounds from Sahara och deras konsert sändes live via organisationen Playing for Change kanaler över hela världen.
undefined
Organisationen Playing for Change sände live så att musikskolan The Roots of Sahara kunde följa eventet i Värmekyrkan från Marocko. Och ta del av Packman - gänget från Daglig verksamhet som visade vad musikalisk glädje ska vara.

En upplevelse som stannar länge i hjärtat fick definitivt vi som fick plats i Värmekyrkan under Carl Biörsmarks utställning Sand, songs & sounds from Sahara. Genom den Polarprisvinnande organisationen Play for Change nådde Norrköpings kulturnatt en världspublik vid 18.30-tiden på lördagen när eventet sändes live via deras kanaler. Packman-gänget från kommunens daglig verksamhet visade vad musik och glädje innebär. Den värmen och glädjen nådde med all säkerhet ända ner till Sahara och till musikskolan The Roots of Sahara som utställningen skildrar.

undefined
Hyllade konstnären Fatima Moallim hade en performance på Ståhl Collection där hon målade ett nytt platsspecifikt verk live inför publik.
undefined
På lördagen kunde Fatima Moallims färdiga verk beskådas på Ståhl Collection.

Att innan dess fått uppleva performance-måleri på Ståhl Collection, behagligt häng i De Geer-hallens Bistro, en Knäppingsborgsgatan som i vanlig ordning lockar massor av folk är tydliga tecken på att nu har det nog vänt. Och när jag avslutar Kulturnatten med att glida in på Hallarnas innegård för välbesökta och stabila spelningar med Efterfesten och Televote känns det ta mig tusan nästan som vanligt. Som det var BC - before corona.  Det känns fint.

undefined
"Varmluftsballongen är en symbol för frihet. Solmodern som jag kallar den är också fången i en industrihistoria och kan inte riktigt hitta ut. Relationerna vi kan skapa i det här projektet vill jag se som vägen vidare", säger konstnären Åsa Jungnelius om startskottet på det treåriga konstprojektet vid Södra kajen och Syltenområdet.