Vi behöver göra något radikalt åt ljusföroreningarna

Ljusföroreningar är ett växande problem framför allt i städer och tätorter.

Ny teknik skulle kunna släcka ned eller minska belysningen för bil-, cykel- och gångväg när det inte finns någon trafik, menar debattören.

Ny teknik skulle kunna släcka ned eller minska belysningen för bil-, cykel- och gångväg när det inte finns någon trafik, menar debattören.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2020-12-03 06:14
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Visst är det bra att lysa upp nattmörkret för att skapa trygghet eller för att kunna se vägen när man kör på kvällen och natten. Men frånvaron av nattmörker orsakar problem inte bara för människor, utan även för djur och natur.

För människor yttrar sig dessa problem främst genom att vår sömn störs av ljuset. Ny forskning har också visat på att det finns möjliga samband mellan ljusföroreningar och vissa sjukdomar, eftersom produktionen av hormonet melatonin hämmas när människor inte får tillräckligt med mörker under natten.

Djur och insekter påverkas på många olika sätt. Fåglar kan förvirras i sin orientering, både i flyttmönster och i parningsbeteenden. Vi är nog många som hört en koltrast sjunga, mitt i natten, mitt i vintern. Fladdermöss vågar sig ibland inte ut på kvällen för att det är för ljust och de blir synliga för ugglor och andra rovdjur. För nattfjärilar, som i vanliga fall försöker navigera efter månens ljus, kan en rad gatljus fungera som en ljusbarriär som fångar upp de nattlevande insekterna, som helt tappar orienteringen.

Att starkt ljus på natten är ett allvarligt hot mot många av våra nattaktiva och viktiga pollinerande insekter har uppmärksammats av forskaren Jens Rydell som menar att ljusföroreningarna kan komma att bli vår ”Nästa miljökatastrof” och att det är ytterst viktigt att politiker och stadsplanerare blir medvetna om fenomenet ljusföroreningar. Att skräpljus är ett problem, och ett slöseri med energi, och att allt omkring oss inte ska eller behöver belysas i alla lägen. Man måste förstå att ljusföroreningar precis som buller, luftföroreningar och andra störande miljöfaktorer är något som vi själva har skapat. 

Att minska mängden ljusföroreningar innebär dock inte att vi ska behöva treva runt i nattmörkret utan en enda ljuskälla utan bara att belysning ska riktas där den gör nytta, alltså nedåt. Vissa delar av världen har redan infört regionala lagar för hur mycket man faktiskt får lysa upp miljön, och framför allt hur lampor får vara riktade. Om man dessutom får veta mer om ljusföroreningar kan man se till att det inte blir ett problem, genom att bygga vägar och städer så att det inte stör djur och natur.

Ny teknik skulle kunna släcka ned eller minska belysningen för bil-, cykel- och gångväg när det inte finns någon trafik. Det skulle spara både elektricitet och ekonomi och lindra effekterna på djurlivet. Självklart kommer människors säkerhet och trygghet i första hand, men det finns fortfarande många insatser som med enkla medel kan uppnå mycket utan att äventyra vare sig säkerhet eller trygghet. Kommuner kan arbeta tydligare med det i detaljplaner och trafikkontor kan välja bättre tekniska lösningar där lampor inte behöver vara tända hela tiden utan kan vara styrda av mänsklig närvaro. Det kan också vara möjligt att ha tydligare krav på avskärmning och riktning av armaturer av olika slag. 

Att vi sedan kanske också kan få se den fantastiska stjärnbeströdda natthimlen igen är bara en bonus.