"Vår oro för ökad smittspridning gäller alla"

Det som vi känner stor oro för, och som vi uttryckte bland annat i media under förra veckan, är den allvarliga smittspridning som pågår i kommunen som helhet och inom förskolor, skolor och gymnasieskolor. 

Det är tack vare er medarbetare som vi har lyckats bedriva en ansvarsfull verksamhet trots stora utmaningar under lång tid, skriver utbildningsdirektör Sofie Lindén och kommundirektör Anna Thörn.

Det är tack vare er medarbetare som vi har lyckats bedriva en ansvarsfull verksamhet trots stora utmaningar under lång tid, skriver utbildningsdirektör Sofie Lindén och kommundirektör Anna Thörn.

Foto: Christian Ekstrand Elin Holmer

Insändare2021-05-03 11:38
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Möt oss lärare och övrig personal på plats i skolan" NT 27/4

En smittspridning som oroar och drabbar medarbetare, barn och elever. Det är olyckligt om det på något sätt uppfattades som vi uteslöt någon då vår oro för ökad smittspridning gäller alla, i alla verksamheter. 

Vårt syfte var att påvisa allvaret och framför allt uppmana alla som har barn och elever i våra verksamheter att följa nationella restriktioner och de regler som finns för att minska smittspridningen.

Det är tack vare er medarbetare som vi har lyckats bedriva en ansvarsfull verksamhet trots stora utmaningar under lång tid. Under hela pandemin har kommunens huvudfokus varit på förskola, skola och vård- och omsorg. 

Varje vecka tar vi fram en gemensam lägesbild för kommunen, för att se var det är mest akut i våra verksamheter. Verksamheterna inom utbildningskontoret, som ni tillhör, har genom hela pandemin haft ett mycket ansträngt läge. 

Det kvalitativa, pedagogiska arbete som trots pandemin utförs är mycket respektingivande.  Det var vikten av att även allmänheten har förståelse för detta, genom att inte bidra till smittspridning på enheterna, som vi ville uttryckta i media. 

Pandemin drar ut på tiden och vi är många som är slitna och längtar tillbaka till en mer vanlig vardag. Det är därför viktigt att vi delar utmaningar, oro, konstruktiva tankar, lösningar och att vi fortsätter hjälpa varandra. 

Vi är tacksamma över att medarbetare säger till och ifrån när ni inte upplever att arbetsplatsen fungerar som den ska eller att arbetssituationen inte är hanterbar. Vi vill ändå uppmuntra er att i första hand lyfta det på enheten tillsammans med er rektor eller ert lokala skyddsombud. 

Detta då vi tror på att det är där som arbetet för förbättringar bör starta. I styrkedjan har vi fångat upp behovet av förstärkning i vikarieanskaffandet och av det övergripande arbetsmiljöarbete, ett arbete som görs tillsammans med era fackliga representanter.

Du beskriver även att du känner att du inte har blivit lyssnad på. Det är tråkigt om du upplever att vi inte är tillgängliga, eller att vi saknar insikt i ditt arbete. Även om vi båda är väl förtrogna med skolans utmaningar kan vi naturligtvis aldrig fullt ut förstå var och ens upplevelse. Du är välkommen att höra av dig till någon av oss igen.