Trenden bruten – fler patienter behöver vård

Antalet patienter med covid-19 som behöver sjukhusvård fortätter att öka i länet. På onsdagen vårdades 59 personer på sjukhus i länet.

Drygt 2 200 personer i Östergötland har testat positivt för covid-19.

Drygt 2 200 personer i Östergötland har testat positivt för covid-19.

Foto: Arkivbild/TT

Östergötland2020-06-03 12:25

På måndagen, efter en längre tids vikande kurva, vårdades 51 personer med covid-19 på länets sjukhus. På tisdagen hade antalet patienter ökat till 57. På onsdagen fortsatte trenden: Då vårdades 59 personer på sjukhus, varav tolv i intensivvård.

Företrädare för Region Östergötland har tidigare sagt att den långsiktiga trenden är att antalet smittade personer i behov av sjukhusvård minskar efter toppen i mitten av april, då som mest 134 personer vårdades på sjukhus en enskild dag. 

– Tittar vi över tid ser vi en sakta nedåtgående trend när det gäller antalet smittade patienter som behöver vård på sjukhus. Ett tag var vi uppe i närmare 140 patienter och nu ligger vi på närmare 60 patienter, sade smittskyddsläkare Britt Åkerlind vid en presskonferens på Katastrofmedicinskt centrum i Linköping på tisdagen. 

På Universitetssjukhuset vårdades på onsdagen 27 personer på vårdavdelning och sex personer i intensivvård. På Vrinnevisjukhuset vårdades 20 personer på vårdavdelning och sex i intensivvård. Det fanns på onsdagen inga uppgifter om hur många patienter som vårdades på lasarettet i Motala. Under de senaste dagarna har det dock endast rört sig om enstaka patienter. 

På onsdagen uppgav Region Östergötland att ytterligare en person med bekräftad covid-19 har avlidit i länet. Sedan utbrottet började har därmed 199 smittade personer avlidit i Östergötland. 

Sammanlagt 2 215 personer i länet har testat positivt för covid-19, en ökning med 37 personer sedan tisdagen. 570 personer som vårdats på sjukhus har skrivits ut. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!