De sänker värmen – för att pressa elräkningen

Priset på familjens el har nästan tredubblats jämfört med samma månad förra året. Och vintern har bara börjat. "Vad är det som händer?", undrar Fredrik Roos.

Familjen driver sitt lantbruk som bisyssla. Det är ett hårt och krävande jobb.

Familjen driver sitt lantbruk som bisyssla. Det är ett hårt och krävande jobb.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2021-12-18 05:00

På Vikbolandet bor familjen Roos. Bilen parkeras utanför deras hus och det kan konstateras att temperaturen i dag har nått behagligare nivåer. En plusgrad på instrumentbrädan och det är betydligt varmare än de senaste veckorna. Det biter i kinderna ändå.

Väl inne i huset möter Eleonor och Fredrik upp och serverar en kopp kaffe att värma både händer och hals med.

undefined
"Vad är det som händer?", undrar Fredrik Roos, här med hustrun Eleonor.

Orsakerna till de höga elpriserna är komplexa och under de senaste veckorna har de nått ovanligt höga nivåer. Plötsligt kostade alla vardagssysslor betydligt mer än vanligt. Orsaken till kostnadsökningarna på elmarknaden är, bland annat, kyla, låg vindkraftsproduktion och höga bränslepriser i Europa.

– Det är katastrof. Vi har ju inget val. Det hade varit en sak om vi hade hunnit ställa om till miljövänligare alternativ. Nu är det som att få en smocka när det blir så här svindyrt, säger Fredrik Roos.

Elpriserna kan variera kraftigt och även om paret har reagerat på höga priser tidigare kom den senaste räkningen som en mindre trevlig överraskning.

– Jag upplever att det kom lite som en chock. Vad är det som händer? Vi visste att priserna var på väg upp, men min stora oro innan var strömavbrotten. Det här är extremt. Under samma period förra året betalade vi 2 500 kronor och i år kostar det 6 777 kronor. Utslaget så är det 223 kronor per dag i november månad. Då börjar man ju fundera på vad nästa räkning kommer att landa på, berättar Fredrik.

undefined
2500 kronor ifjol. Under samma period i år: 6700 kronor. Årets vinter har kostat på för familjen Roos.

I hushållet bor fyra barn och paret Roos driver också ett lantbruk på deltid. Elförbrukningen är därmed stor och paret oroar sig både över ekonomin och strömförsörjningen.

– Vi har precis i dagarna beställt en kamin för 50 000 kronor och även köpt en elgenerator. Om det blir strömavbrott får vi inte upp något vatten vare sig till oss eller djuren, säger Eleonor.

Mitt i samtalet hoppar katten "Ola-Conny" upp på köksbordet för att få lite uppmärksamhet. Han är långt ifrån det enda djuret som kräver omsorg. 26 får, åtta tjurkalvar och två hästar finns också på gården. Eleonor och Fredrik har heltidsarbeten och om strömmen skulle försvinna under en längre period blir det svårt att kombinera. 

– Det går åt flera hundra liter vatten till djuren per dag. Att gå med hinkar är otänkbart och inte heller våra foderkrossar kommer gå att använda. Någon dag utan el skulle kanske fungera, men över tid blir det problem. Vi kan ju som tur är jobba hemifrån, men skulle inte elförsörjningen eller internetuppkopplingen fungera skulle sista utvägen bli att slakta djuren, berättar Fredrik.

undefined
Flera hundra liter vatten om dagen kräver djuren på gården.

Sonen Alfred bor på övervåningen i ett hus bredvid huvudbyggnaden. Om priset inte dalar kommer han bli tvungen att flytta "hem" igen. Familjen försöker att spara el på alla de sätt som är möjliga.

– Vi har sänkt temperaturen i huset, tvättar på natten och släcker lampor både inom- och utomhus när de inte behövs. Vi försöker, men jag vet inte hur mycket det hjälper, säger Eleonor något uppgivet.

Fredrik är även han orolig över hur framtiden ska te sig. Men så tänker han till.

– Allt det här kanske bara är bra! Det är dags för en förändring. Om vi ska göra en omställning till förnybar el tycker jag att den delen som går till skatt på de här pengarna ska gå till bidrag för till exempel solcellsinstallationer nästa år. Då skulle det i alla fall kännas bättre att lätta på plånboken, säger han.

Fakta Elpriserna

Elpriserna har varit rekordhöga på grund av följande faktorer:

* Kalla temperaturer 

* Lite vind 

* Begränsad flexibilitet på vattenkraften sedan slutet av november på grund av isläggningsprocess

* Hög prisnivå i resten av Europa

* Ökade kabelkapaciteter mellan Norden och kontinentala Europa och England bidrar till att priserna blir mer sammanflätade, speciellt i ansträngda situationer. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!