Putins politik har rötter i blodigt förflutet

Genom mordförsöket på oppositionsledaren signalerar Putin att han aldrig kommer att tolerera en belarusisk utveckling i Ryssland.

Vladimir Putin och Tjekans grundare "Järn-Felix" Dzerzjinskij.

Vladimir Putin och Tjekans grundare "Järn-Felix" Dzerzjinskij.

Foto: Dmitry Lovetsky

Ledarkrönika2020-08-20 16:29
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varmt hjärta, kallt huvud och rena händer – det slagordet använde den nya sovjetryska säkerhetstjänsten Tjekans grundare Felix Dzerzjinskij sig av. På sätt och vis mycket passande, eftersom den illustrerar den skamlösa sovjetiska lögnen.

Dzerzjinskij byggde upp Tjekan på Lenins order bara några veckor efter oktoberrevolutionen 1917, i Trotskijs händer blev den sedan ett nödvändigt instrument för den röda terrorn under inbördeskriget. Stalin må ha varit Trotskijs ärkefiende men under namnet NKVD blev säkerhetstjänsten ett lika troget redskap för den förre som den senare och inte blev det i grunden så mycket bättre efter ytterligare ett namnbyte, till KGB efter Stalins död 1953.

Tjekisterna kallar sig kanske inte alltid längre så, men de betraktar sig själva som Rysslands största patrioter – ett förhållande som Sovjetunionens fall och ytterligare ett namnbyte, nu till FSB, knappast förändrat. I dag sitter dessutom en av de egna på posten som rysk president. Vladimir Putin började sin karriär inom dåvarande KGB och var flitig karriärist i östtyska Dresden vid tiden för kommunismens fall.

En gång tjekisk, alltid tjekist – också för Putin, som lyckades manövrera sig fram till presidentposten för tjugo år sedan. Nu hade gamla KGB en av de egna på nationens tyngsta post och Putin har både gynnat och utnyttjat så kallade siloviki (i praktiken främst säkerhetstjänsten) för att behålla sin makt, utöka densamma och vid behov rensa ut besvärliga oliktänkande.

Därför vore det inte ett dugg förvånande om den ryske oppositionsledaren Alexej Navalnyj förgiftats av folk från FSB, kanske på presidentens direkta order.

Navalnyj kämpar i skrivande stund i respirator för sitt liv.  Oavsett utgång torde det putinska budskapet gått hem: så kan det gå om man är både högljudd och framgångsrik i sin oppositionspolitik, därtill om man hyllar "främmande" revolutionsförsök som det pågående i Belarus. Även om det milt uttryck skulle vara diplomatiskt besvärande för Putin i den stund Navalnyj dör, ingår det i beräkningen. Som redan Stalin konstaterade: "Döden löser alla problem – ingen människa, inget problem."

Under senare år har giftmord blivit något av en putinsk specialitet, ofta med metoder så teatraliska att de gränsar till spiongenrens kiosklitteratur. Minns hur avhopparen Alexander Litvinenko mördades med radioaktivt polonium och hur far och dotter Sergej och Julia Skripal utsattes för nervgiftet Novitjok (de överlevde medan en annan person dog av giftet i Storbritannien).

Att Navalnyj utsätts för ett mordförsök just nu är förstås ingen tillfällighet och hänger sannolikt intimt samman med utvecklingen i Belarus. Putin är rädd att förlora Belarus som sattelitstat, men är än mer orolig för att protesterna ska sprida sig från Minsk till Moskva. Varför skulle inte ryssar kunna göra om den belarusiska resan? Navalnyj har själv sagt att händelserna i Belarus gett nytt hopp åt den demokratiska oppositionen också i Ryssland.

Möjligen kan mordförsöket också hänga samman med farhågorna för en omedelbart förestående rysk intervention. Då skulle Ryssland utsättas för internationella påtryckningar i vilket fall som helst, men genom att neutralisera Navalnyj kan Putin i så fall åtminstone hoppas på dämpad inhemsk kritik mot agerandet.

För fem år sedan mördades den dåvarande oppositionsledaren Boris Nemtsov, tillika en hård kritiker av det ryska kriget i Ukraina. Det är inte svårt att se likheterna mellan då och nu. Och i båda fallen kan det dröja innan vi får veta vad som verkligen hände. Sålunda ändrade sig till och med läkarna som vårdade Navalnyj, så att det som uppenbart var förgiftning plötsligen skulle vara en allergisk reaktion. Det gäller ju att ha rena händer i Putins Ryssland och den tjekistiska handspriten utgörs allt som oftast av skamlösa lögner.