Mer - inte mindre – öppen debatt i Valdemarsvik!

Valdemarsviks högsta ledning larmar om smutskastning och påhopp riktade mot lokala tjänstemän i slutna grupper i sociala medier (NT 18.2.) Den enda lokala FB-grupp där det förs politiska samtal, Valdemarsvik i granskning, är inte sluten.

Valdemarsvik 4 mars 2021 16:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Där pågår heller ingen smutskastning. Däremot har ett domstolsprotokoll rörande ett rättsfall refererats och diskuterats. Här rör det sig just om smutskastning och påhopp. Riktade mot en lokal tjänsteman, visserligen, men förövarna var inga medietroll utan hennes egna chefer. Arenan var inte sociala medier, utan kommunhuset och kommunens hemsida.

 Det är lätt att förstå att kommunledningen vill begrava denna historia så djupt som möjligt, men det får inte ske. Oegentligheterna måste lyftas, chefer som begår fel ska granskas, och kommuninvånarna ska uppmuntras till öppen debatt – inte tystas eller misstänkliggöras. 

 

I det här specifika fallet upplevde en chef i kommunen under en längre tid att hon blev motarbetad av sin chef. Efter att ha avslutat ett framgångsrikt projekt blev hon nekad att återgå i tidigare tjänst. Därnäst presenterades alternativen egen uppsägning eller polisanmälan. Kort därefter blev hon uthängd på kommunens hemsida anklagad för diffusa kriminella handlingar. 

Detta utan att någon av anklagelserna var vare sig specificerad eller belagd. Denna grova ärekränkning är polisanmäld. 

Vilka var då anklagelsepunkterna? Några exempel är att arbetskamrater ska ha reagerat över ”utsagor och yttre attribut” hos chefen, att chefen skulle ha förvarat möbler i kommunens utrymme utan att betala hyra. Den tredje att ett kvitto saknades efter ett arbete ingen bestrider att chefen betalat. Mot allt förnuft gick man till domstol med dessa mödosamt hoprafsade bagateller.  Bagateller som dessutom, enligt domstolsprotokollen, visade sig vara grundlösa. Det hela slutade givetvis med förlikning. Det är bara att hoppas att ersättningen blev högre vid denna förlikning än den blev för den kommunekonom som på liknande sätt drevs från hälsa och arbete, eller för det skyddsombud vid Vammarskolan som blev prickad och avstängd för liknande anklagelser.

 

Kommunledningen ägnar sig alltså åt att försöka stoppa rättmätig kritik i ett chockerande ärende, ett ärende som dessutom inte är en isolerad händelse utan som ingår i ett mönster av att göra sig av med misshagliga anställda på sätt som orsakar lidande, kostnader, rädsla och vantrivsel. Detta under förespeglingen att värna sina anställda. Men så här tar man inte hand om sina anställda. Blir en enskild person falskeligen anklagad för brottsliga handlingar, ja då polisanmäler man. Om tonläget blir för hårt i sociala medier, då kontaktar man moderator, eller lämnar gruppen. Något man inte gör som högsta politiska ansvariga i en kommun, det är att försöka hindra invånarna från att debattera, eller anställda från att kritisera sina chefer. 

 

De personer som ideellt har plöjt domstolsprotokoll och skrivit ner detaljerna i detta sorgliga ärende förtjänar alla Valdemarsviksbors tacksamhet. Anställda ska kunna kritisera såväl beslut som chefer – utan att riskera häxprocesser. Kommuninvånare ska kunna kritisera såväl tjänstemän som politiker. Men framför allt – kommunens politiska styre måste börja ta ansvar för arbetsmiljö och hälsa hos sina anställda. 

Helena von Schantz (L) Tidigare kommunpolitiker och kommunanställd i Valdemarsvik

Ämnen du kan följa
Smutskastning på sociala medier
Valdemarsvik

Kommunanställda upplever trakasserier i sociala medier

Insändare

Insändare: Arbetsmiljön har högsta prioritet i Valdemarsvik

Valdemarsvik

Så blev responsen på kontroversiella inlägget

Insändare

Insändare: Mattias Geving: Sänk tonläget, sätt punkt och gå vidare

Insändare

Insändare: Att tåla granskning - en del av demokratin

Visa fler
Läs mer!
Valdemarsvik

"Fördel att vi är tre personer med tre ansvarsområden"

Valdemarsvik

Kritik mot minskad tjänst för kommunstyrelseordföranden

Valdemarsvik

Nu är området säkrare att röra sig i

Valdemarsvik

Hon kan få vara med och bestämma Sveriges framtid

Valdemarsvik

Ny "Viken"-politiker i Centerns distriktstyrelse

Visa fler