Kommunals krav på en mänsklig sjukförsäkring

Den svenska sjukförsäkringen fungerar inte. Människor står utan trygghet när sjukdom slår till. Lämnade utan ersättning blir de bollade mellan olika myndigheter.

Avskaffa karensavdraget permanent. Ingen ska tvingas gå till jobbet sjuk av ekonomiska orsaker, är ett av kraven från fackförbundet Kommunal.

Avskaffa karensavdraget permanent. Ingen ska tvingas gå till jobbet sjuk av ekonomiska orsaker, är ett av kraven från fackförbundet Kommunal.

Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2021-04-09 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu kräver vi i fackförbundet Kommunal en mänsklig sjukförsäkring – politikerna måste laga det som är trasigt. 

Idag spelar det ingen roll om den som är sjuk kan uppvisa ett läkarintyg. Försäkringskassans avslag präglas av rättsosäkerhet och godtycklighet. Allt för många har tvingats sälja tillhörigheter, låna pengar eller ta ut sin pension i förtid för att överleva ekonomiskt. Coronapandemin har satt ett skarpt strålkastarljus på det här misslyckandet.

Över 40 000 svenskar har skrivit på Kommunals kravlista för en mänsklig sjukförsäkring, till våra politiker. Våra krav är: 

• Ta bort tidsgränserna – på riktigt. Avskaffa tidsgränserna i sjukförsäkringen helt. Ingen blir frisk bara för att Försäkringskassan eller politiker bestämmer det. Sjuka människor behöver stöd och rehabilitering, inte utförsäkringar.

• Sluta tvinga folk att söka hitte-på-jobb. Den som är sjuk måste få full rehabilitering och hjälp tillbaka till sitt jobb. Det är ett enormt resursslöseri att utbildade och erfarna välfärdsproffs idag tvingas ut på en mer eller mindre påhittad arbetsmarknad för att söka jobb som inte finns, istället för att få fokusera på att tillfriskna och kunna återgå till att arbeta med det de kan bäst. Prio ett måste vara att den som är sjuk ska återgå till sitt ordinarie arbete – i andra hand måste Försäkringskassan tydligt kunna ange vad det är för jobb man faktiskt anser personen ska kunna ta.

• Avskaffa karensavdraget permanent. Ingen ska tvingas gå till jobbet sjuk av ekonomiska orsaker. Karensavdraget är ett otyg som i förlängningen bara leder till än mer ohälsa. Det har tillfälligt avskaffats under Corona pandemin. Efter pandemin förväntar vi oss att denna utveckling inte rullas tillbaka utan att karensavdraget avskaffas permanent och för alla grupper.

Jag vänder mig till Moderaterna i Norrköping, ställer ni er bakom kraven?