Jag kan inte ta sprutan mot Covid-19

Tycker det är märkligt att man som person som lever med panikångest och svårigheter med sprutor inte kan bli bemött bättre när man ringer och vill ta den.

Signaturen "Att leva med ångest" upplever svårigheter med att kunna ta vaccin mot Covid-19.

Signaturen "Att leva med ångest" upplever svårigheter med att kunna ta vaccin mot Covid-19.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-08-05 20:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hade en tid bokad men hade svår ångest natten till dagen då jag hade tiden. Avbokar trots att jag är i riskgrupp. Ringer Geria Söderköping och förklarar min situation och undrar om jag kan få ta den på Geria istället då jag känner att i provtagningen har jag varit så ofta så det fixar jag. 

Till svar får jag att det inte går utan dom hänvisar till Brunnsladan där alla tar. Jag förklarar min situation, men får ändå till svar att det inte går. Man erbjuder att personal kan ge mig den på gräsmattan utanför eller i min bil. Förklarar återigen att det inte kommer gå. Får ett beklagande och jag talar då om att jag inte kommer kunna ta vaccinationen. Sköterskan säger att jag är välkommen att höra av mig om dom kan hjälpa mig.

Här är jag nu och kan alltså inte genomföra vaccinationen. Jag tror inte jag är ensam i världen med detta problem.

Signatur: Att leva med ångest

Svar direkt

Vi på Geria vårdcentral försöker alltid bemöta våra patienters önskemål och behov på bästa sätt.

Ibland lyckas vi inte med det, det kan vara av medicinska orsaker eller som i det här fallet prioritering av resurser. Vi befinner oss i en pandemi, vi har utöver vård hälso -och sjukvårdsuppdrag fått ett extra uppdrag. Detta består i att vaccinera hela vår befolkning. 

Vi har i detta år vaccinerat 16300 doser och därmed i dagsläget vaccinera 84% av befolkningen i Söderköping med dos 1 samt 63% med dos 2. Vi har prioriterat att vaccinera så många som möjligt på så kort tid som möjligt. 

Dessvärre har vi då inte haft möjlighet att avsätta resurser för alla individuella behov, vi har dock försökt att bemöta alla behov på plats i Brunnsladan där det funnits mycket kompetent och flexibla medarbetare med stor erfarenhet av att bemöta olika individers behov och önskningar.

Vi valde att under dem mest intensiva vaccinationsperioden förlägga våra vaccinationer i en extern lokal ur ett patientsäkerhetsperspektiv, för att undvika att blanda sjuka och friska personer samt undvika trängsel men även också för att få till en effektiv logistik och på så sätt bekämpa pandemin genom att erbjuda så mycket vaccin som möjligt.

Naturligtvis känns det tråkigt att vi inte kan bemöta allas behov, särskilt när vi lagt all vår kraft och energi på detta senaste halvåret.

Petra Bernin, verksamhetschef Geria Vårdcentral