Nu presenterar partierna sina budgetförslag på löpande band. På måndagen var det Moderaternas tur. Medan den styrande Kvartetten föreslår ett sparbeting till nämnderna på i snitt 2,5 procent profilerar Moderaterna sig genom att tala om politiska prioriteringar.
– Ingen osthyvel, utan vi pekar med hela handen, sa Sophia Jarl (M) när skuggbudgeten för de närmaste fyra åren presenterades på måndagen.
Budgetförslaget pryds av en bild på en liten pojke i en alldeles för stor kavaj. Symbolisk bild tycker Moderaterna.
– Vi har en för stor kostym i förhållande till vad vi ska klara av och alla nämnder måste minska kostnaderna.
Pekandet med hela handen innebär att utvalda nämnder måste spara mest enligt förslaget. Tekniska nämnden är en, räkna med sämre snöröjning om förslaget går igenom. Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden en annan, inga kommunala pengar till feriejobb för skolungdomar. Kultur- och fritidsnämnden en tredje.
– Vi vill se över möjligheten att lägga ned biblioteket i Mirum och på så sätt spara tre miljoner kronor, sa Sylvia Nilsson (M) och lade till att det bara tar tio minuter från Hageby till Stadsbiblioteket.
Ett annat sätt att minska kostymen till rätt storlek är att slopa önskad utbyggnad av förskolor och skolor. Moderaterna vill i stället öka samarbetet med friskolor.
Men den största besparingen i förslaget läggs på kommunens ledning. Moderaterna vill spara 70 miljoner kronor genom neddragningar på kommunikationsavdelningen med kontaktcenter och personalavdelning. Samt på att kommunstyrelsen inte ska ge verksamhetsbidrag till kommunala bolag.
Även utbildningsnämnden behöver effektiviseras, menar de, men den föreslås få 15 miljoner extra i jämförelse med Kvartettens budgetförslag, till höjda lärarlöner.
Moderaterna håller fast vid ett överskottsmål för kommunen, men har sänkt nivån de närmaste åren. De 100 miljoner man räknar med som överskott vill man avsätta till grundplåten för Ostlänken, Kardonbanan och Inre hamnen.
I förslaget framhålls att den planerade Johannisborgsleden inte kan skjutas på framtiden.
– Det är inte seriöst att dra sig ur det byggandet nu, den är ett regionalt projekt som är en del av både Ostlänken och bygget av Inre hamnen, menar Sophia Jarl.
Finansieringen av investeringen föreslås ske genom bland annat försäljning av St Olofsskolan.