Doggsen: Vi vill att vårt företag ska kunna leva vidare

Till hösten väntas Holmen lämna in sin ansökan för att få etablera vindkraft i Klintaberget. Ett av tre områden med ett reducerat antal turbiner från 30 till gissningsvis 17 som försvaret godkänt.

Vi vet nu att möjligheterna att driva vår verksamhet vidare med höga vindkraftverk bullrande omkring oss är uteslutet, skriver Anna Doggsen tillsammans med Frida och Janne Doggsen.

Vi vet nu att möjligheterna att driva vår verksamhet vidare med höga vindkraftverk bullrande omkring oss är uteslutet, skriver Anna Doggsen tillsammans med Frida och Janne Doggsen.

Foto: Widar Andersson

Insändare2021-05-23 20:41
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Doggsencenter är ett exempel på dem som dragit nitlott i Holmens vindkraftslotteri.Vad blir konsekvenserna för oss om planerna blir verklighet? 

Vi jobbar med djur och människor liksom med flertalet myndigheter, skolor, universitet, försvaret och privata uppdragsgivare. Hundägare från hela landet kommer till oss för vår kompetens samt idyllen och läget på landet. 

Barn och ungdomar i vår rehab- och behandling får en plats på Doggsen när andra miljöer varit för påfrestande för dem med funktionsnedsättningar och högkänslighetsproblematik. Livet på landet har visat sig ha en snabb, läkande, återhämtande effekt både för våra ungdomar och för alla svårt medtagna hundar som placerats här av myndigheter. 

Sedan Holmens samrådsunderlag skickades ut har vi hbesökt åtskilliga vindkraftsetableringar, fotat, filmat, gjort bullermätningar, omgivningsanalyser och även intervjuat personer som bor nära industriella vindkraftsområden. 

Kontentan är att människor lider av långdragna störande byggprocesser, en förstörd livsmiljö med begränsningar till omgivningarna, konstanta störningar av buller, ljus och skuggsvep som resulterat i sömnsvårigheter, stress, ångest, fysisk och psykisk ohälsa. Antalet turbiner, avstånd, lägen och höjder var påtagliga påverkansfaktorer där avstånd inom en till sex kilometer påvisade stora svårigheter. 

En gemensam nämnare var också svårigheten att flytta till följd av fastigheternas värdeminskningar.

Vi vet nu att möjligheterna att driva vår verksamhet vidare med höga vindkraftverk bullrande omkring oss är uteslutet.

Holmen förespråkar samexistens med oss berörda men att samexistera bygger på att alla kan existera. Hur ska detta möjliggöras när vårt koncept bygger på lugn, ro och tystnad i naturens läkande omgivningar med våra rid- och hundinterventioner som hjälpmedel i vårt behandlingsarbete? 

Tiden är snart inne för er kommunpolitiker att avgöra vårt framtida öde, det går inte längre att gömma sig bakom att ”vi har ingen ansökan att ta ställning till”.Vad ser ni för lösningar för oss? Finns det en ambition till lösning?

Doggsencenter ger energi men av annat slag än Holmen, en mänsklig energi som gjort livet värt att leva för många som varit hos oss.Vi familjen Doggsen, vår personal, våra ungdomar, våra kunder och våra uppdragsgivare vill att vårt företag ska kunna leva vidare.