Därför stänger de skolan: Ledningen saknar kompetens

"Olämpliga", "misskötsamhet" och "upprepade brister". Skolinspektionens kritik mot Kunskapsljuset är tydlig och allvarlig. Den 7 januari tvingas eleverna att börja på en ny skola.

Under torsdagen beslutade Skolinspektionen att stänga ner Kunskapsljuset.

Under torsdagen beslutade Skolinspektionen att stänga ner Kunskapsljuset.

Foto: Kollage: Johan Heikensten, Lars-Göran Norlin, Tomas Oneborg/SvD/TT, Henrik Montgomery/TT

Norrköping2021-12-02 16:55

När vårterminen drar igång den 7 januari 2022 har de 103 eleverna på Kunskapsljusets skola i Hageby fått söka sig till andra skolor. Detta efter Skolinspektionens beslut på torsdagen om "återkallelse av godkännande" – som i praktiken innebär att skolan stängs ner.

– Vår sammanlagda bild är att de som driver den här skolan inte har kunskaper att driva en skola på ett bra sätt, säger Arvid Brogren, utredare vid Skolinspektionen.

Vad är det som fått er att stänga ner skolan?

– Den kortfattade versionen är att i den prövning vi gjort av ägar- och ledningskretsens insikt och lämplighet, så har det kommit fram att det förekommit omfattande ekonomisk misskötsamhet. Det ligger till grund i vårt beslut om att föreningen inte är lämplig att driva skola då det saknas insikt i relevanta ekonomiska regelverk och det inte finns kompetens gällande skollagstiftningen.

Hur illa är det här jämfört med andra skolor som fått kritik?

– Det är svårt att jämföra skolor med varandra, men det är ju sällan vi fattar beslut om att stänga skolor.

Hur har eleverna påverkats av skolledningens kompetensbrist?

– Det är svårt för oss att avgöra hur de enskilda eleverna påverkas. Men vi har ju tidigare sett att bristerna gör att elever riskerar att inte få det stöd som de är i behov av. Eleverna riskerar också att inte få den garanterade undervisningstid som de har rätt till och det är såklart allvarligt för de elever som drabbas.

När det gäller den ekonomiska biten så handlar det om att skolans huvudman, Föreningen Al-Noor Al-Islamia, har misskött den ekonomiska redovisningen. Skolinspektionen har hämtat uppgifter från Skatteverket, Kronofogden och polisen. 

undefined
Under torsdagen beslutade Skolinspektionen att stänga ner Kunskapsljuset.

Nedstängningsbeslutet baseras bland annat på en tingsrättsdom från i juli i år när föreningen dömdes till en företagsbot på 50 000 kronor.

Det är som bekant inte första gången som Skolinspektionen i sin tillsyn av friskolan funnit brister i verksamheten. Redan 2013 konstaterades brister i områdena undervisning och lärande, de bristerna ansågs vara avhjälpta vid den uppföljningen 2014. Vid tillsyn 2017 fann Skolinspektionen brister i exempelvis betygsättning, studiero och särskilt stöd. 

Bristerna resulterade i vitesförelägganden och det var först 2019, efter upprepade hot om nya böter, som samtliga brister från 2017 ansågs vara åtgärdade.

– Det är huvudsakligen den ekonomiska misskötsamheten som gör att vi återkallar tillståndet men de omfattande och upprepade bristerna i skolan har också beaktats vid bedömningen, säger Arvid Brogren. 

Under torsdagen försökte vi på flera sätt få kontakt med skolledningen på Kunskapsljuset. På eftermiddagen besökte vi skolan. En representant från skolan kom ut på parkeringen och hänvisade till ett pressmeddelande. 

– Vi har mycket att göra nu, det är inte första gången som vi hamnat i den här situationen, säger mannen, som inte ville vara med på bild. 

I pressmeddelandet skriver skolledningen bland annat:

"De brister Skolinspektionen baserar sitt beslut på ligger längre tillbaka i tiden och rör sådant föreningen åtgärdat redan innan Skolinspektionens granskning. I dag saknas praxis och stöd i lag för att återkalla tillståndet att bedriva skolverksamhet, och i vart fall inte med så kort varsel".

Föreningen avser att överklaga Skolinspektionens beslut till förvaltningsrätten, man vill på så vis ha tillstånd att driva skola tills dess att ärendet prövats i domstol.

Kritiserats tidigare

Verksamheten startade i januari 1998 och drivs av föreningen Al-Noor Al-Islamia. Skolan som ligger Hageby består av årskurs 1-6 samt förskoleklass. Förra läsåret gick 103 elever här. 

Skolan har kritiserats av Skolinspektionen vid flera tillfällen. 2013 påpekades brister i undervisning och lärande. 2017 fann man brister i bland annat betygsättning och särskilt stöd. Det resulterade i vitesförelägganden och först 2019, ansågs bristerna åtgärdade.

Den 7 januari 2022 stängs skolan efter ny kritik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!