Kan Centern acceptera SD som samarbetsparti?

Centerpartisternas ledande politiker i Söderköping, Sverker Johansson och Ulric Nilsson, skriver att deras parti vill fortsätta ”tillsammans som alliansen” (NT 18/10).

När det gäller sakinnehållet i politiken konstaterar jag att nedskärningarna riskerar att fortsätta om Centern får bestämma, skriver Björn Grip (V).

När det gäller sakinnehållet i politiken konstaterar jag att nedskärningarna riskerar att fortsätta om Centern får bestämma, skriver Björn Grip (V).

Foto: Henrik Jonsson/Inger Ramstedt

Debatt2021-10-24 17:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Centern: Vi vill fortsätta som Alliansen" NT 17/10

Det är ett besked som är föga sensationellt men som ändå väcker frågor, bland annat med tanke på vad som hänt på riksplanet. 

Viljeinriktningen bygger naturligtvis på att det finns en fortsatt majoritet för den borgerliga alliansen, vilket är långt ifrån säkert. Skulle Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet få valresultat motsvarande nuvarande opinionssiffror är det inte troligt att centerpartisternas önskade borgerliga allians har majoritet. Vad händer då? Kommer Centerpartiet att acceptera SD som samarbetsparti? 

Den frågan vore intressant att få svar på. I synnerhet som partiledaren Annie Lööf markerat oerhört tydligt gentemot SD, med hänvisning till deras nazistiska ursprung och tvivelaktiga trovärdighet när det gäller såväl mänskliga rättigheter som rättsstatens oberoende och den förvaltningstradition som under lång tid har präglat kommunpolitiken. 

Ett besked på den punkten vore önskvärt, i synnerhet som övriga partier i alliansen tycks kunna acceptera SD för att kunna skapa en majoritet och därmed säkra fortsatt maktinnehav.

När det gäller sakinnehållet i politiken konstaterar jag att nedskärningarna riskerar att fortsätta om Centern får bestämma. Inga ekonomiska underskott accepteras och inga skattehöjningar. Detta även om det innebär att det blir neddragningar i välfärden. 

Såväl barn- och utbildningsnämnden som socialnämnden har besvärande underskott och har därför uttryckt hos kommunstyrelse och ytterst kommunfullmäktige att ytterligare ekonomiska medel är nödvändiga och måste tillföras nämnderna för att dessa ska klara viktiga åtaganden. Vid senaste kommunstyrelsen avvisade majoriteten de äskanden som de tunga nämnderna fört fram. 

I sista stund beviljades nämnderna tillskott för kostnader av engångskaraktär, men kraven på minskade utgifter kvarstår. Redan idag är situationen besvärlig inom hemtjänsten. Utan tillskott lär personalnedskärningar bli nödvändiga. Och att kunna tillgodose ungdomarnas önskemål som framfördes på det nystartade ungdomsrådet, om ändamålsenliga lokaler för sin fritid blir svårt. Risken för att ungdomarnas positiva gensvar på dialogen med politikerna mynnar ut i besvikelse och ytterligare politikerförakt är stor.

Låt mig avsluta med att ändå ge lite beröm. Det är bra att Centerns företrädare tidigt talar om sin viljeinriktning. Centerns besked är uppenbarligen: Låg kommunalskatt är prioriterat och risk för urholkad välfärd är smällar som Söderköpings medborgare får ta. Vänsterns alternativ är lika tydligt: Låt oss reparera reporna i välfärden även om man som privatperson kan få vara beredd att avstå en flaska vin i månaden, det vill säga om det behövs, en femtioöring i höjd kommunalskatt.