I en stor container inne i fabriken jäser det. Ekonomichefen Thomas Almesåker kliver upp på den flyttningsbara trappan och tittar ner i containern. Containern är än så länge halvfull och i den samsas färdiggräddade bullar med gammal deg.
En full container innehåller mellan åtta och tolv ton bull- och degrester. Under 2020 hämtades totalt 123 ton från Findus i Loftahammar. Den totala produktionsbudgeten för 2021 ligger på 2 500 ton, berättar ekonomichefen.
– Vi får pengar för varje kilo. Förut betalade vi för avfallet, nu får vi betalt för det i stället, säger Thomas Almesåker.
Det är Lantmännen Agroetanol, som är en del av lantbrukskooperativet Lantmännen, som hämtar restavfallet från Findusfabriken i Loftahammar och omvandlar det till bioetanol i sin fabrik på Händelö i Norrköping.
Alla bullar, wienerbröd, pizzabottnar, pajer och kakor som produceras i fabriken måste se ut på ett visst sätt och ha rätt vikt. Därför händer det att en del färdiggräddade produkter hamnar bland restavfallet.
– Vi sorterar bort produkter som inte är perfekta med hjälp av optisk igenkänning efter gräddning. Vi kan exempelvis inte sälja produkter till undervikt, säger Thomas Almesåker.
Han poängterar att en del produkter som inte uppnår kvalitetskraven säljs till reducerat pris direkt till personalen.
Findus håller också på att se över sina förpackningar.
– Målet är att de ska vara helt återvinningsbara och vi försöker få fram mer miljövänlig plast, säger Patrik Svensson, administrativ chef.
Findus har genomfört en hel del satsningar på att göra fabrikerna mer miljövänliga. Loftahammarsfabriken har övergått till grön el och dessutom bytt ut en stor del av belysningenfrån lysrör till led, vilket nästan halverat energiförbrukningen för fabrikens belysning.
Nästa projekt, som visserligen ligger en bit fram i tiden, handlar om att göra en av fabrikens frysar mer energisnål.
– Det är ett stort projekt. Den nuvarande frysen är gammal och dåligt isolerad och drar mycket energi, säger Thomas Almesåker.
I frysen får det rum 250 pallar med färdiga produkter.
– Den rymmer ungefär två dagars produktion, och fungerar endast som ett mellanlager inför transport till centrallagret. De frysta produkterna hämtas fyra eller fem gånger i veckan, säger Patrik Svensson.