Överraskningen: Rävungarna flyttade in – på Lisas sommarställe

Lisa Petersson hade just parkerat bilen. Då såg hon att hennes sommarställe hade fått nya inneboende: Fem små rävungar. "Var är min mobil?!", var min första tanke, skrattar hon.

Lisa Petersson kunde knappt tro sina ögon när hon kom ut till sommarstället. Fem små rävungar låg och solade på gräset. " För min del får de gärna bo kvar där i ladan", säger hon.

Lisa Petersson kunde knappt tro sina ögon när hon kom ut till sommarstället. Fem små rävungar låg och solade på gräset. " För min del får de gärna bo kvar där i ladan", säger hon.

Foto: Mattias Heikki

Arkösund2024-05-15 05:00

Nyheten i korthet

  • Lisa Petersson upptäckte fem rävungar i hennes sommarstuga nära Arkösund. Ungarna hade gjort en gammal ladugårdsbyggnad till sin lya.
  • Petersson välkomnar sina nya "kompisar" och hoppas de kommer att växa upp och springa ut i skogen där de hör hemma.
  • Didrik Vanhoenacker, biolog på Naturhistoriska riksmuseet, säger att det är vanligt att rävar bygger bon nära människor och att de kommer att lämna ladan på senhösten.

Ja, synen genom bilfönstret ville man verkligen föreviga. I det sköna solgasset låg de fem små, lurviga ungarna och njöt av att sommaren äntligen hade kommit efter en lång vinter.

Rävfamiljen hade nämligen gjort en gammal ladugårdsbyggnad till sin lya. En springa under dörrarna gjorde att de kunde gå in och ut i solen som de behagade.

Lisa Petersson hade själv tänkt sätta sig i solen på tomten på sommarstället, en liten bit från Arkösund. Men sommarmöblerna fanns ju i ladan som numera fungerar som ett rävgryt. Hon fick försiktigt smyga dit. Någon mamma eller pappa hade hon ju inte sett till ännu.

Var det nervöst att öppna dörren till ladan?

– Nej, inte ett dugg. I fall att "mamman" och "pappan" hade varit där hade de nog bara varnat att man inte skulle komma för nära. Och då får man backa. 

Några andra rävar fanns inte inne i ladan då. 

undefined
Tre av de fem rävungarna njuter av sommarvärmen.

Sommarstället har tillhört Lisa Peterssons släktingar i 13 generationer. Det är första gången som hon själv har sett rävungar på tomten. Hon har heller inga andra husdjur sedan tidigare. Nu kan man säga att hon plötsligt har fem.

– Ja, lite så. Eller fem nya kompisar, kanske snarare. För min del får de gärna bo kvar där i ladan det är ett så gott gryt som något. 

Vad händer nu?

– Jag hoppas att de växer upp och springer ut i skogarna där rävarna egentligen ska vara, säger Lisa Petersson. 

undefined
Rävarna växlade mellan att lata sig i solen och busa med varandra när NT var på plats.

NT ringer upp Didrik Vanhoenacker. Det som den jourhavande biologen på Naturhistoriska riksmuseet inte vet om djur är inte värt att veta.

Han blir väldigt glad när han hör talas om Lisas upplevelse.

– Det är bara att gratulera. Det är få saker som är så söta som rävungar. Hon får passa på att njuta av naturupplevelsen.

Han förklarar att det inte är ovanligt att rävar bygger bon nära människor.

– Det finns rävar som till och med har byggt gryt inne i stan i Stockholm. De är anpassningsbara djur, men ofta lägger man inte märke till dem eftersom de är nattaktiva.

Kommer de att lämna ladan?

– Ja, framåt senhösten kommer de att lämna föräldrarna och klara sig själva.

Är rävar farliga?

– För kaniner, ja. Eller sork och möss. 

Sprider de inte skabb?

– Ja, de kan drabbas av det och smitta andra rävar. Om de har skabb ser man det på svansen, där tappar de pälsen först. På 70-talet minskade rävbeståndet kraftigt på grund av skabb men nu räven återhämtat sig, säger Didrik Vanhoenacker.

Det märks tydligt på Lisa Peterssons gräsmatta just nu.

undefined
Didrik Vanhoenacker vid Naturhistoriska riksmuseet gratulerar Lisa till naturupplevelsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!