Krögarbröder tar över restaurang i Arkösund

Pub Kompassen har fått nya ägare, renoveras just nu och byter namn.
Bakom satsningen står Bröderna Alegria, kända krögare från Norrköping.
– Känslan vi är ute efter är att det ska vara ett opretentiöst och kul hängställe, dit man kan komma i flipflops och badbrallor eller i kostym, säger Sebastian Alegria.

Lilla Arkö

Foto: Niclas Sandberg

Arkösund2025-02-17 06:37

Alexander och Sebastian Alegria har lång erfarenhet från restaurangbranschen och har drivit Restaurang Knäppingen i Norrköping tillsammans i tio år. Nu renoverar de gamla Pub Kompassen som ligger intill Arkösunds livs. Det nya namnet på restaurangen är Lilla Arkö och bröderna räknar med att det ska stå klart till påsk.

– Vi släpper inte Knäppingen. Här i Arkösund kommer det att vara mest fokus på sommaren när det är lite lugnare i stan, säger Alexander Alegria.

undefined
Sebastian och Alexander Alegria testar vilka kulörer de ska välja på tak och väggar.

Bröderna berättar att de har tittat på lite olika ställen att driva sommartid utanför Norrköping, men inte hittat något som känts hundraprocentigt innan den här möjligheten dök upp.

– Vi har en liten personlig förankring här ute. Mormor och morfar hade ett ställe i Mönnerum en och en halv mil härifrån, så vi var på Vikbolandet mycket på somrarna när vi var små. Gamla Kompassen känns som ett kul ställe. Det är välrenommerat och det finns sjukt stor potential, säger Sebastian Alegria.

undefined
Bröderna Alegri har själva dragit på sig arbetskläder och renoverar restaurangen inför öppnandet i påsk.

Alla ytskikt i lokalen ska målas och fräschas upp. Köket görs om, baren kommer byggas om och kaklas. Trädäcket utanför förses med en stor markis för att kunna användas även när det regnar.

– Det blir också en bar inomhus i anslutning till uteplatsen för att få ett bättre flöde så det inte blir så mycket kö under kvällar när det är mycket folk.

undefined
Trädäcket kommer förses med en stor markis för att kunna användas även när det regnar.

Sommartid finns en handfull restauranger i Arkösund. Hur ska ni göra för att konkurrera och finns det plats för alla?

– Vi ska inte konkurrera med varandra gällande koncept och meny, utan vi vill öka utbudet så att det gynnar alla. Så är det även i stan, där finns det hundratals ställen och man får sätta ett koncept som inte grannen har, säger Sebastian Alegria.

– Det är därför vi vill fortsätta med pizza men jobba vidare med den och göra den bättre. För det har ju ingen annan här ute och sedan tar vi med lite av våra hamburgare som vi har i stan, säger Alexander Alegria.

undefined
Sebastian och Alexander Alegria äger och driver Knäppingen sedan tio år. Nu öppnar de Lilla Arkö i Arkösund.

De berättar att menyn ska varieras och att det kan dyka upp olika smårätter eller ostron för att hålla menyn levande. På Knäppningen brygger de även sitt eget öl. Något de även kommer servera på Lilla Arkö och de utlovar kvällar med ölprovning.

– Vi startar inte en lyxkrog utan vi vill hålla det folkligt med priser. Men det är såklart i första hand en säsongs-restaurang och det ska gå runt på en ganska kort period, säger Sebastian Alegria.

De tidigare ägarna hade musikunderhållning varje vecka under högsäsong och bröderna Alegria kommer också ha livemusik vissa kvällar.

– Vi tänker också ha dj:s: som spelar lite lugnare musik, reggae och sånt. Vi vill hålla kvalitet på musiken, inte bara vräka på för att ha mycket musik, utan hellre ha lite färre dagar och lite bättre, säger Alexander Alegria.

Restaurangen kommer vara öppen alla dagar i veckan från midsommar till någon gång i september men bröderna flaggar för att de planerar att ha öppet vissa storhelger och ibland för happenings under lågsäsong.

undefined
Pub Kompassen byter i år namn till Lilla Arkö.

Hur känns det att bli krögare i Arkösund?

– Det är klart att det är lite nervöst. Det är mycket att göra och höga förväntningar från folk. Sedan har vi fått höra att det kommit ut rykten här i Arkösund att vi är på väg ut hit, och vad vi har hört är folk positiva, säger Sebastian Alegria.

undefined
Bardisk och kök kommer göras om innan öppningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!