Marie Grahn i Jursla vaknade till av att grannens hund skällde på natten. På morgonen då hon skulle ta bilen till arbetet förstod hon varför. Avgassystemet var avsågat och katalysatorn stulen.
– Det värsta var nog inte det. Det går väldigt fort de här stölderna har jag förstått, men att någon varit inne på tomten och snokat mitt i natten känns otryggt, berättar Marie Grahn.
Efter fem dagar på märkesverkstaden hämtade hon bilen, det var det 23 fordonet som kommit in utan katalysator efter stöldvågen under vecka 2.
– Frustrerande att det här får fortgå. Speciellt eftersom man vet att de ofta kommer tillbaka, säger Marie Grahn.
På Borggårdsvägen i Åby stals katalysatorn på Henrik Henriksson och sambon Jennies bil.
– De knackar rutan, öppnar motorhuven, knipsar av kablarna till tipplarmet. Sedan så hissar de bilen och skär bort katalysatorn. Allt går visst väldigt snabbt, säger Henrik Henriksson om tjuvarna som jobbat knappt tio meter från familjens hus i Åby.
Jennie upptäckte stölden då hon skulle köra till arbetet morgonen efter. Det här var andra gången deras bil fått katalysatorn stulen efter totalt tre försök.
– Det var två år sedan första gången de stal och sedan nu då. Katalysatorn blev stulen först en gång utanför Jennies jobb vid SMHI. Då installerades ett tippningslarm. Senare, försökte någon igen men då fungerade larmet som löstes ut. Någon uppmärksammade vad som pågick, larmade och polisen som fick tag på dem. Men jag vet inte om de blev dömda för det, säger Henrik Henriksson.
Mats Sundqvist, Kolmården fick sin bils katalysator stulen natten till fredag samma vecka. Det var tredje stölden på hans bil.
– Det är som att de vet, nu har vi tagit katalysatorn på den här bilen. Då väntar de någon månad och när grejerna på plats så kan de hämta en ny, säger Mats Sundqvist.
Tippningslarm ska utlösa om bilen lyfts och dna-märkning på katalysatorn avskräckte inte förövarna. Nu har Mats Sundqvist tröttnat på stölderna.
– Det är bensinsnål och bra bil men det här är inte roligt, säger han om bilen från 2005.
Toyota toppar stöldstatistiken med 46 procent av de totala stölderna och modellen Prius står högst i kurs.
– De är enkla komma åt och klippa av i kombination med att de är värda mycket pengar. Det finns många andra katalysatorer som är lättillgängliga men som inte alls har samma värde. Kombinationen värde och tillgänglighet gör att de är mest attraktiva, säger Fredrik Lindstedt som är utredare för försäkringsbolagens branschorganisation Larmtjänst.
2022 blev rekordår med 7 791 katalysatorstölder. Då räknar larmtjänst med att bara 70 procent finns med i deras statistik. Många kör enbart med trafikförsäkring, därför kommer alla stölder inte med i statistiken.
– 2021 var ett bedrövligt år och det såg väldigt länge ut som att 2022 skulle bli ett marginellt lindrigare år. Men sedan sköt det iväg i december och blev den sämsta månaden vi upplevt sedan vi började mäta, säger Fredrik Lindstedt.
Ofta är tjuvarna livsstilskriminella eller missbrukare. Att det skulle handla om utländska ligor på turné motbevisas av statistiken.
– Det är i mångt och mycket inhemska och enskilda grupperingar. De stoppas inte av inreseförbud utan det blev egentligen bara värre när det var pandemi, förklarar Fredrik Lindstedt.
En stulen katalysator kan betinga ett marknadsvärde på 50 kronor till 16 000 kronor när råvarupriset på rodium och palladium har gått upp med 60 procent sedan 2018. Den som stjäl får en bråkdel av värdet men så pass mycket att vissa uppenbarligen anser det värt risken och arbetet.
– Du får ganska mycket pengar när du har rätt katalysator i handen och går till de som köper upp dem. Vi har fått indikationer att det är vissa privatpersoner som köper upp det här. Det kan också vara oseriösa skrothandlare. De betalar inte alltid med kontanter utan det kan vara med narkotika också. Det är väldigt spritt.
Det illegala riskerar att bli en del av den legala ekonomin.
– Det vi tror oss vara ganska säkra på att det här går tillbaka i kretsloppet då man skickar de här katalysatorerna till ordentliga industriella smältverk. Det är bara de som kan ta tillvara på metallerna för det här är inget du sitter och smälter ned i ett oljefat på bakgården. Det krävs en professionell verksamhet för att utvinna det här. Hur det kommer dit? Det vet vi inte idag, säger Fredrik Lindstedt.