Men han blev byrådirektör, kanske inte hans högsta dröm. Fast Kriminalvårdsstyrelsen gjorde ett klipp när Helmer med lättnad lämnade Stockholmsköandet för Norrköping. Ett år i förtid. När sonen hunnit upp i tonåren och kunde börja högstadiet i Åby.
Nu är han en av tre nybyggare som bor kvar i sluttningarna mot Pjältån omgiven av häckar av murgröna och hösthortensia.
– Jag har en runda som går över Ättetorp. Inga stavar, nej, nej. Sedan hem för elvakaffe.
Inrutade vanor och född i smålandsgnetiga trakter runt Växjö utnyttjar han dagen till fullo. Fast på ett lite ovanligt vis. Nyss fick han en beställning på 80 ljuskronor – i stearin. Hans egen uppfinning som är märkesskyddad. Så källaren ser ut därefter.
– Varför ta med en blomma som vissnar när man ska bort. Många uppskattar ett ljus som varar.
I den mörka vintern kommer kronorna fram – på bröllop och begravningar. Ljusstöpandet tog fart när han nyss gästade Svintuna marknad och Östgötadagarna . Nu satsar han på Söderköpings brunn och Hults bruk. Hans "skrytlista" upptar kunder från både Italien och Thailand.
För tio år sedan blev han tidningsstoff i en NT-serie om åldrar. Då hoppades han flytta ihop med en kvinna, men hon insjuknade. Nu då?
– Jo, hemma i Småland satt en kompis från ungdomen med ett fotoalbum framför sig. Inte levde väl jag, som var nio år äldre, trodde hon och googlade. Jag brukar säga att vi fann varandra på nätet. Vi umgås mest över datorn och har hur mycket som helst att tala om.
Just här anar man 90-åringens akilleshäl. De flesta har lämnat och det är ensamt. Men har man bara gemensamma intressen så brukar det reda sig. Helmer Svärds allt överskuggande intresse är NTO. Han bjuder sina vänner på ett möte – "mat med prat".
Det var nykterhetsrörelsen som blev hans inkörsport till yrkeslivet. Först Wendelsbergs folkhögskola och sedan socialhögskolan. Uppmuntrad av kamraterna. Det ena ledde till det andra och slutade, efter tiden som skyddskonsulent inom frivården, bakom skrivbordet på dåvarande Kriminalvårdsstyrelsen (numera Kriminalvården).
Ingen sprit alltså?
– Nej, jag såg allt möjligt elände. Hur grabbarna slogs blodiga vid danserna efter några glas. I dag är det tyngre droger och allvarligare följder. Kriminella som låter andra sköta grovjobbet. Dödskjutningar och bilbomber.
Helmer Svärd inser att femtiotalets "tjuvnadsbrott" avancerat mot tuffare gängkrig och mord. Samtidigt som världspolitiken rör sig farligt långt ut i tassemarkerna, mot rasism och krigshets. Trump, le Pen, Erdogan... och så Putin, fyller han i.
Han lusläser tidningen och ser på morgonnyheterna. Till skillnad från dagens unga behöver han inte ständigt ha mobilen till hands för att uppdatera sig. Men han sköter affärerna på dator, även om det är "fientligt mot äldre att tvingas handla med kort."
I yngre dagar som ombudsman lärde han känna varje avkrok i landet, vilket gör att han hittar överallt.
– Nu gör gps:n att jag i varje fall hittar hem!
Kör gör du dagligen?
– Ja, bästa motmedlet är att hålla i gång. Syn, balans, minne, reaktionsförmåga är utan anmärkning.
Tänker du någonsin på din ålder?
– Jag har hållit det ifrån mig. Först nu börjar jag tänka på att varje dag räknas.
Han är inte troende och gick ur Svenska kyrkan när den skiljdes från staten. Därmed var kyrkan ett religiöst samfund som andra.
Tiggaren från Luossa är hans husgud, tillbedd sedan han ansvarade för kursgården Saxenborg i Grangärde. Och häromåret passade han på att besöka Dan Andersson-veckan i Ludvika. Men fortfarande har det inte blivit av att bese fjällvärlden i glödande höstskrud eller Brösarps backar.
I stället utgör han stampubliken på Metropolitan, den som bänkar sig framför storbildsskärmen på Lilla Teatern. Han platsar med andra ord väl in på kontaktannonsernas lockrop om "sköna promenader och klassisk musik".
Sport?
– Nä, det har aldrig lockat mig!
Lite ovanlig är Helmer Svärd alltså. Och när det visar sig att han i vuxen ålder fick fyra äldre tvillingbröder, som hans mor hemlighållit, så förstår man att hans erfarenheter inte heller är så vanliga.
– Det tillhör ju livets realiteter. Men jag blev tidigt varse sociala orättvisor och på den vägen är det...
Helmer Svärd kollar att larmet om halsen är på och lägger ännu några kilometer till de 54 mil han gått detta år.