Om man kör E4 norrut och passerar avfarten till Åby kommer man snart att köra rakt över ett gravfält från vikingatiden. Delen under vägbanan grävdes ut 1959, nu gräver arkeologer ut resten av gravfältet, på båda sidor av E4. Materialet från 1959 finns sparat och kommer att analyseras igen, tillsammans med de nya fynden.
– Gravfältet är en väldigt viktig fornlämning. Det är ovanligt att man får gräva ut ett helt gravfält på det här sättet och det ger oss ett utmärkt tillfället att få ny kunskap, säger Anton Seiler, projektledare och arkeolog.
För en lekman ser området ut som en stenöken, speciellt den norra delen, men efter lite guidning framträder gravarna som runda formationer.
På den norra delen ligger gravarna tätt och är ganska små till ytan. På den södra delen är det färre men betydligt större gravar. Här är också gravarna upphöjda, som små kullar.
– Vi vet inte om skillnaden i utseende beror på att man begravt människor från olika samhällsskikt på olika platser på gravfältet eller om gravarna härstammar från olika tidsperioder, det kommer analyserna att visa, berättar Anton Seiler.
Gravarna är troligtvis från vendel- eller vikingatid, möjligtvis från folkvandringstid och då talar vi om år 400 till 1000 efter Kristus. På den här tiden kremerade man sina anhöriga på brandbål, ofta tillsammans med mat, smycken, personliga tillhörigheter och sällskapsdjur. Fynden är små, sotiga delar som tillsammans kan berätta en historia.
Vad väntar ni er att hitta när ni öppnar den största?
– I de större gravarna kan man förvänta sig mycket mer benrester, man kanske har offrat två hästar till exempel. Man kan också misstänka att det kommer finnas benrester från trälar. Vi vet att det fanns trälar under vikingatiden och i vissa gravar har man tolkat förekomsten av flera individer som att man har offrat en träl i samband med begravningen.
Arkeologerna undersöker den sociala sammansättningen av befolkningen och begravningsritualer. Med hjälp av dagens analysmetoder kan man avgöra om den döde kommer från trakten, eller kanske från Gotland eller Baltikum. Tillsammans med information om hur graven ser ut, vilken plats den har på gravfältet och gravgodset kan man dra slutsatser om människornas liv.
– Det är det som är så intressant, när vi nu får tillfälle att gräva ut ett helt gravfält, säger Anton Seiler.
Utgrävningen kommer att pågå fram till slutet av oktober.