Här växer stora förskolan fram: "Det blir häftigt"

Klingsta förskola flyttar med till Kvarntorpets nybygge i Åby när det står färdigt 2026. "Kommunen satsar på större enheter då det blir samordningsvinster när det är fler pedagoger på förskolan", säger rektorn Carola Hagberg.

Carola Hagberg är en av tre förskolerektorer i Kvillinge som kommer flytta in och få sin nya arbetsplats i Kvarntorpet.

Carola Hagberg är en av tre förskolerektorer i Kvillinge som kommer flytta in och få sin nya arbetsplats i Kvarntorpet.

Foto: Ulf Stråhle

Åby2024-09-24 17:30

Bygget av Kvarntorpets nya förskola påbörjades under våren i Åby. I augusti 2026 ska förskolebyggnaden stå färdig med sex avdelningar. Med sig på Kvarntorpets återflytt kommer Klingsta förskola, där de båda kommer att bilda en enhet.

– Det blir häftigt att flytta in i en nybyggd skola. Det finns ingen ekonomi med att ha förskolor med två avdelningar som Klingsta är i dag. Kommunen satsar på större enheter då det blir samordningsvinster när det är fler pedagoger på förskolan. Det blir också mindre sårbart vid frånvaro, samt ger en hållbar ekonomi, säger rektorn Carola Hagberg.

Hon är en av tre förskolerektorer som jobbar med verksamheten i Kvillinge. Det blir också på det nya Kvarntorpet som de kommer ha sitt kontor.

– Vi jobbar som ett team på Kvillinges förskolor och det är tänkt att vi ska flytta in dit och lämna Kvillingekontoret, vid Åby Arena, där vi är i dag, säger Carola Hagberg.

undefined
Carola Hagberg är en av tre förskolerektorer i Kvillinge som kommer flytta in och få sin nya arbetsplats i Kvarntorpet.

För Kvarntorpets förskolebarn blir det sista flytten efter att enheten snurrat runt i olika tillfälliga lokaler i Kvillinge. Först till paviljongerna i Jursla, sedan till paviljongerna ovanför Klingsta förskola. Nu kan de barackerna plockas bort i november.

– Det vikande barnunderlaget har gjort att de har kunnat flytta in hit, säger Carola Hagberg utanför Klingsta förskola.

undefined
Nu monteras byggställningarna. Nya Kvarntorpet står ungefär på den plats där den tidigare Sandtorpsskolan var placerad innan de byggnaderna revs.

Oskar Aldén som jobbar med lokalförsörjning på utbildningskontoret berättar att det handlar om anpassa sig när årskullarna ändras.

Har det varit självklart att bygga nya förskolor, samtidigt som andra enheter läggs ned?

– Nej. Alla platser och enheter har varit och är ifrågasatta hela tiden när befolkningsmängden inte ökar. Inget är klart förrän man har skrivit ett avtal med byggentreprenören som i det här fallet. Men det är väldigt långa ledtider det handlar om. Från nya detaljplaner fram till byggbeslut. Här kunde vi inte se någon befolkningsnedgång i området generellt, även om det står lite still med tanke på lågkonjunkturen just nu, säger Oskar Aldén.

Sandtorpsskolan, som låg bredvid Kvarntorpet, var en tillfälligt byggd skola från 1972–74, som slutligen revs 2022.

– Det kommer inte bli någon ny Sandtorpsskola i Åby. I stället pågår en renovering av den gamla delen på Åbymoskolan med en viss utbyggnad. Det är så det kommer att bli i framtiden, att man jobbar mycket mer med att utnyttja de lokaler man har, säger Oskar Aldén.

undefined
Elektrikern Stefan Andersson justerar eldragningarna inför gjutningen av bottenplattan samtidigt som byggställningarna reser sig runt om byggplatsen. 2026 kommer nya Kvarntorpet stå klar i Åby.
Karta: Kvarntorpets Förskola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!