Han siktar mot en miljard

Sejad Bilajbegovic, 41, ägare och grundare av Platinum cars är nominerad till NT:s hederspris vid Handelsgalan. Han säljer de lyxigaste bilarna i landet.

Sejad "Sigge" Bilajbegovic, 41, säljer lyxbilar i butiken i Åby som snart ska byggas ut.

Sejad "Sigge" Bilajbegovic, 41, säljer lyxbilar i butiken i Åby som snart ska byggas ut.

Foto: Matz Glimhed

Åby2015-11-04 09:03

Videon är inte längre tillgänglig

Sigge, som han kallas, startade Manpower i östra Sverige och var nordisk försäljningsdirektör på internationella jobbsajten Monster innan han började sälja bilar hemma på gården i Svärtinge. Han öppnade sedan en bilhall vid Ståthögavägen, som nu kompletterar nya bilhallen i Åby. Platinumcars säljer lyxmärken som Ferrari, Lamborghini och Porsche och har haft ständig tillväxt. Första verksamhetsåret 2004-2005 omsattes 12,7 miljoner kronor, 2008 omsattes 54,5 miljoner och företaget gjorde för första gången en miljonvinst. 2010 omsattes 100,7 miljoner och 2014 omsattes 225,9 miljoner kronor. I år beräknas omsättningen bli 400 miljoner kronor – och om fem år en miljard.

– Fjolårets omsättning slog vi redan i juli, säger Sigge och fortsätter:

– Det vi gjort på tio år ska egentligen inte gå att göra på så kort tid utan finansiärer. Jag är fortfarande hundra procent ägare till alla mina bolag.

Kunderna kommer även från exempelvis Tyskland, Holland och Norge, för att handla lyxbil i Åby. Det har hänt att kunder anlänt i helikopter.

– Vi säljer sport- och lyxbilar över hela Europa, säger Sigge och nämner att bilhallen ska bli dubbelt så stor. Går allt enligt planerna ska över 200 sport- och lyxbilar av olika märken samsas under samma tak 2017, med tillhörande restaurang, servicehall och mack. Sigge uppger att han inte känner till någon liknande bilhall i Sverige eller utomlands.

– Många olyckskorpar sa "Sigge, du tar dig vatten över huvudet", när jag byggde det här, säger han. Men med facit i hand har det hittills varit en lyckad satsning.

Kundbemötandet kan ha del i framgången:

– Vi vet inte om den som kommer hit är rik eller bara ska titta på bilarna, säger han, och tycker det är viktigt att bemöta alla likadant. Sigge Bilajbegovic är inte bara chef, han hjälper också till "på golvet".

– Jag äger firman, men kör också skurmaskinen, säger han och berättar historien om kunden från Mälardalen som kom för att titta på en Porsche. Sigge gick från skurmaskinen och frågade om kunden ville ha hjälp, men ignorerades. Kunden talade med en försäljare istället. När kunden sedan fick veta att Sigge förestod firman, ändrade han inställning:

– Han ringde strax efter han åkt iväg och sa att han skulle köpa Porschen. Kunden uppskattade att ägaren också skurade golvet.

Nominerad: Sejad "Sigge" Bilajbegovic, 41, Svärtinge. Aktuell: Nominerad till Norrköpings Tidningars hederspris vid handelsgalan den 12 november. Juryns motivering: Han har etablerat en verksamhet som gynnar mer än det egna företaget. Företaget lockar kunder från hela Europa och har därmed satt Norrköping ännu mer. Juryn: Anders Nilsson, publisher NT, Anne Revland, näringslivsdirektör Norrköpings kommun, Roger Ekström, vice vd Fastighets AB Lundbergs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om