De bygger till igen – för tredje gången sedan flytten

Trikåby lämnade modebranschen för skydds- och säkerhetskläder. Nu ska de bygga ut för tredje gången. Inte minst den ryska invasionen av Ukraina tvingade textilföretaget till en stor omställning.

Grundarna till Trikåby, Håkan och Kicki Arvidsson, ser fram emot en utbyggnad av anläggningen i Jursla industriområde.

Grundarna till Trikåby, Håkan och Kicki Arvidsson, ser fram emot en utbyggnad av anläggningen i Jursla industriområde.

Foto: Ulf Stråhle

Åby2023-10-30 05:00
undefined
Grundarna till Trikåby, Håkan och Kicki Arvidsson, ser fram emot en utbyggnad av anläggningen i Jursla industriområde.

Håkan och Kicki Arvidsson är båda utbildade byggnadsingenjörer, men det är Trikåby de jobbat med sedan början på 1990-talet.

Företaget på Kvillingeslätten är en egenvävd framgång, i en stad starkt historiskt förknippad med textilier.

– Det finns egentligen inga som helst band till oss från den tiden. Däremot kan vi känna en stolthet i att föra den gamla textiltraditionen i Norrköping vidare, säger Kicki Arvidsson.

undefined
Christoffer Boiardt lägger ut delar till plagg via ett program i datorn, innan det skärs till.

I dag är familjeföretaget med elva anställda den största trikåproducenten i Sverige. Nu planerar man att bygga ut för tredje gången, sedan företaget flyttade från Torshagshuset till Jursla industriområde år 2006.

– Nu måste vi bygga ut igen för det är proppfullt. Vi gjorde det 2014 och 2019. Vi håller på att ta in priser, vi kan bygga 2 000 kvadratmeter på tomten. Det kan bli lite stort, men det har vi trott varje gång tidigare, säger Kicki Arvidsson.

undefined
En ny utbyggnad är ute på anbud för att kunna få plats för framtiden för Trikåby.

Sex nya rundsticksmaskiner till de tidigare 60 är beställda för att utöka tillverkningskapaciteten.

– Vi har inga egna varumärken utan vi gör andras varumärken. Vi är en ren underleverantör, därför vet man inte så mycket om oss. Det finns ingen anledning för oss att göra reklam, förklarar Håkan Arvidsson.

undefined
Sex nya stickmaskiner har beställts och kommer i huvudsak monteras i den utbyggda delen som planeras. Här inspekterar Håkan Arvidsson att det finns tråd i de nuvarande maskinerna.

Förenklat kan man säga att Trikåby köper in garn och stickar tyget i sin fabrik. Här skärs också vissa textilier till. Färgning och specialbehandling sker i Boråstrakten samt till viss del i Danmark och Estland. Allt sätts samman i olika syfabriker i Litauen och Estland.

– Det är rätt mycket material som ska förflyttas, vi jobbar till stor del som logistiker. Det är väldigt mycket delar i ett plagg som man kanske inte tänker på. När det ska vara skydds- eller säkerhetskläder som är certifierade är det också väldigt viktigt att exakt rätt saker kommer dit på rätt ställe, och att det även sker vid rätt tillfälle i processen, säger Kicki Arvidsson.

För drygt tio år sedan bytte Trikåby inriktning. Från mode mot utomhus-, skydds- och arbetskläder. Utvecklingen av nya olika garnblandningar som behövs till skyddskläder är något av en specialkompetens som byggts upp inom företaget.

– Arbetskläder som inte brinner är ett stort segment för oss. Det behövs till exempel för petrolium-, el-, stål- eller gruvbranschen. Plagg som inte blir statiska är en annan viktig del. Statisk elektricitet kan förstöra till exempel elektroniska komponenter, så antistatiska plagg används bland annat inom tillverkning eller montering av elkomponenter, berättar Håkan.

undefined
Det är trångt om utrymme i fabriken som byggts ut två gånger sedan flytten från Torshagshuset. Nu planerar Trikåby bygga ut med 2000 kvadratmeter till på Jursla Industriområde.

Att utveckla skyddskläder tar lång tid från idé till färdig produkt. När det arbetet väl är klart ska plagget testas, godkännas och skyddsklassas av ett oberoende institut. Samtidigt ger det fördelen att när processen väl är klar ger det ofta långa tillverkningsserier.

– Det är den stora skillnaden mot många andra branscher vi jobbat med, där nya modeller och färger ska tas fram varje säsong. Här kan man känna en tillfredsställelse med att det vi tillverkar gör nytta och fyller en viktig funktion, säger Kicki.

Under pandemin var det svårt att få fram alla typer av material som garn, tillbehör och förpackningar för att kunna leverera, samtidigt som efterfrågan ökade när många upptäckte friluftsliv på nytt.

undefined
Företaget har tagit fram en ny grafisk profil. "Trikåby var ett fyndigt namn men för de utländska kunderna kanske ett annat namn hade varit mer gångbart", säger Håkan Arvidsson.

När Ryssland invaderade Ukraina kom det en ny och större utmaning att hantera. En av de fabriker de haft ett långvarigt samarbete med låg i ryska Kaliningrad.

Trikåby satt med stora värden och åtaganden i Kaliningrad, samtidigt som hela västvärlden bojkottade nationen.

I dag har Trikåby hela sin sömnadsproduktion i Baltikum.

– Det blev givetvis helt omöjligt för oss att fortsätta i Kaliningrad. Det var en jättebra fabrik som vi hade haft samarbete med i många år och de hade byggt ut den för vår skull. Vi blev tvungna att slå undan benen för dem. Men det var svårt att få ut grejer, det gick inte ens att få några bilar dit. Vi har fortfarande material vi inte fått ut, berättar Håkan.

undefined
Göran Olofsson på Linköpings lotsbolag kommer varje vecka för att lasta åt Trikåby. "Det har jag gjort i 29 år", säger ägaren till transportföretaget.

Årsomsättningen steg från 72 miljoner till 125 miljoner i fjol, vilket delvis berodde på den fördröjningseffekt som uppstod när Trikåby tvingades flytta delar av sin sömnadsproduktion. 

– Det är viktigt att omge sig med goda samarbetspartners, vilket jag tycker vi har nu och att vi växer med våra kunder. Textilbranschen är under stor utveckling och det finns massor kvar att förbättra, inte minst vad det gäller att återvinna material, säger Kicki Arvidsson.

Karta: Trikåby AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!