Konserten genomsyras av spontanitet från första stund. Stjärnorna finns här, Ta inga order och Galenskap smälter samman i ett debutskivemedley i en hejdundrande fart, påhejat av glada tillrop och kommentarer från kaptenen, som verkar galet laddad och inte står stilla en sekund. De långa armarna svänger från sida till sida och det ser ut som att han genomför någon form av intervallträning från scenens ena kant till den andra.

– Det handlar inte om att vi står här och spelar upp en skiva för er, utan om att vi gör något tillsammans, säger Björn Nilsson, som göteborgaren egentligen heter.

Och så är det verkligen. Barnfamiljer, tonårskompisar och äldre par är till synes lika väl bevandrade i reggaelåtarna och sjunger gladeligen med i den träffsäkra lyriken.

Artikelbild

| Kiihjano o The vibes of jah supportade Kapten Röd i lördags. Foto: Leif Hallberg

Ribbit Boom Band för en ganska anonym, men väldigt följsam tillvaro, lyhörda för sångarens olika infall.

De övergår till låtar från sommarens skivsläpp och nästan varje låt får en ny tappning. I Färgernas krig framförs en vers a cappella, medan Pantad & såld i sin tur får en helt ny vers.

Efter ett tag blir det nästan för mycket av det goda och jag längtar efter att få höra en hel låt utan avbrott. Min önskan blir hörd i och med Blommorna vid Oscarsleden, en lugnare låt med antihomofobiskt budskap. Därefter blir tempot något mer humant, alltjämt dansvänligt.

Konserten i Skärblacka var ett av närmare 30 stopp på Kapten Röds höst- och vinterturné. För de som missade tillfället, eller fick mersmak, så kommer kaptenen till Norrköping och nattklubben Puls i januari.