Annonssamarbete med ICA Maxi Norrköping

ICA-handlarna blickar tillbaka: ”En erfarenhet rikare”

Genom åren har Ica Maxi varit en stabil och pålitlig del av många Norrköpingsbors vardag. Nu när butiken förbereder sig för en flytt till ny lokal, reflekterar syskonen och handlarduon Markus och Anneli Odin över de många ögonblick av gemenskap och delade minnen som har definierat butiken.

Med en historia som sträcker sig över årtionden har butiken varit vittne till generationer av familjer som har delat skratt, glädje och matupplevelser. Samma gäller även för den familj som sedan 1999 drivit butiken med båda händerna på rodret när omvärlden upplevt både upp- och nedgångar. Sedan 2021 driver Markus och Anneli Odin butiken tillsammans med Niklas Andersson, vd.

undefined
Markus Odin, handlare.

– När jag och Markus fick frågan om att ta över butiken efter våra föräldrar, Lennart och Harriet Johansson, som tillsammans spred arbetsglädje och lyckades skapa en stor gemenskap i personalstyrkan, blev vi både tacksamma och ödmjuka inför det uppdrag som stod framför oss, förklarar Anneli.

undefined
Syskonen och handlarduon Anneli och Markus Odin.

Markus instämmer och tillägger:

– Farsan satte verkligen sin prägel på det här företaget, och det kan vara en börda i många fall eftersom det är stora skor att fylla, men han var noga med att inte lägga den pressen på oss. Det föll sig så naturligt när vi skulle ta över, det kändes inte påtvingat alls. 

undefined
"Något som är otroligt viktigt när det kommer till team-känslan är att vi ställer upp för varandra", säger Anneli.

Lennart Johansson fick förfrågan att ta över butiken år 1999 och bestämde sig då efter många om och men att ta med sig hela familjen till Norrköping och satsa allt. 

– Det är imponerande att han på tre olika orter under sitt arbetsliv bidragit till att de konkurrerande butikerna fått stänga ned för att Ica blivit störst, påpekar Anneli.

undefined

Precis som deras pappa uppskattar verkligen Markus och Anneli att vara nere i butiken med kunderna och medarbetarna. 

– Arbetsuppgifter som att fronta i butiken och fylla på med varor kan vara ganska monotona, därför blir allt runtomkring än viktigare. Vi vill att det här ska vara en arbetsplats där våra medarbetare verkligen trivs! understryker Markus.

undefined

– Något som är otroligt viktigt när det kommer till team-känslan är att vi ställer upp för varandra. Det har visat sig gång på gång att vår personal verkligen finns där när det krisar.

Ett exempel på när personalens sammanhållning sattes på prov var när butiken utsattes för skadegörelse då någon satte en kniv i en kabel vilket gjorde att strömmen gick i hela lokalen. 

undefined

– Det var en lönefredag under sommaren 2021, så det var redan en stressig dag. När strömmen gick var vi tvungna att tömma hela butiken. Hela 17 lastbilar fylldes med varor och kördes i väg till ett kyllager. När strömmen var tillbaka dagen efter kom hela personalstyrkan till undsättning för att bygga upp hela butiken igen. Det var mitt i semestertider så att alla kom dit betydde mycket för oss. Det visar verkligen på den lagkänsla vi tillsammans skapat här. 

undefined

När pandemin, som minst sagt berörde landets matbutiker, slog till under tidigt 2020 påverkades Ica Maxi på ett flertal sätt. 

– Jag minns det som igår när folk strömmade in för att bunkra allt från toalettpapper till ravioli. Med allt vad pandemin innebar kan vi i efterhand definitivt kalla oss en erfarenhet rikare. 

undefined

När en Maxibutik öppnar brukar hela organisationen vara ny, men här flyttar en redan väloljad maskin med fungerande rutiner och system in. 

– Vi lämnar inte vår historia och klipper inte banden i och med flytten utan hela företagskulturen följer med oss. Marknaden ser annorlunda ut nu jämfört med för 30 år sedan, tiden har sin gång. Det har varit 30 fantastiska år här hos Ingelsta Shopping – vi flyttar inte för att vi inte trivs utan för att vi har fått nya förutsättningar nu och det är dags för något nytt, säger Markus avslutningsvis.