Annonssamarbete med Björkdahls Begravningsbyrå ”Begravningar speglar dagens samhälle”

”Begravningar speglar dagens samhälle”

På Björkdahls Begravningsbyrå möts tradition och nytänkande med trygghet som utgångspunkt. Byrån hedrar gamla sedvänjor samtidigt som de erbjuder moderna lösningar för att skapa en personlig och minnesvärd avskedsceremoni. ”Hos oss kan du känna dig trygg i att varje detalj hanteras med omtanke och respekt”.

Gunnar West, Lillemor Holm, Michael Andersson och Peter O Nilsson jobbar alla som begravningsrådgivare på Björkdahls Begravningsbyrå. De beskriver arbetet med att vägleda anhöriga genom begravningprocessens alla delar.

undefined
Michael Andersson, begravningsrådgivare.

– Om jag skulle bli drabbad av dödsfall och sorg, kanske jag inte blir saklig och tänker konstruktivt, och vad vill jag då? Jo, jag vill ha en människa jag kan lita på som sköter det jag inte kan göra för tillfället. Det beskriver min roll som begravningsrådgivare, säger Lillemor. 

undefined
Lillemor Holm, begravningsrådgivare.

Begravningsrådgivaren är med från första samtalet till slutavstämningen efter begravningen. De vägleder familjen framåt och inger trygghet genom att finnas där hela tiden. 

Se video: Så här går begravningsprocessen till.

– Vi är genuint engagerade i varje enskild situation. När familjer kommer till begravningen söker de ofta upp oss för att vi har skapat ett band mellan oss.

undefined
"Vi är genuint engagerade i varje enskild situation".

– För oss är det viktigt att vi som individer är med hela vägen. Vi byter inte begravningsrådgivare om det inte är absolut nödvändigt, säger Gunnar.

undefined
Gunnar West, begravningsrådgivare.

Med tiden sker förändringar i hur begravningar är utformade. Vissa traditioner består och nya uppstår. 

– Idag föredrar allt fler urnceremoni, vilket kan ha att göra med en rädsla för döden och att det känns mindre dramatiskt med en urna än en kista.

undefined
Döden är en naturlig del av livet som vi alla ställs inför förr eller senare.

– Rent psykologiskt tycker vi att det är att föredra att ta avsked av den avlidne i kistan, logiken blir mer tydlig när man ser kistan och verkligen förstår. Idag kan personal på ett boende vaka om inte familjen kan vara närvarande. Mycket oftare hör vi idag att de närstående vill minnas personen i livet – vilket också speglar den här rädslan för döden som uppstått, förklarar Gunnar.

undefined

Det finns en lag som säger att begravning ska ske inom en månad efter dödsdatumet. Då ska det vara kremation eller jordbegravning inom detta tidsspann. Ibland räcker inte tiden till och då bestämmer sig vissa för att kremera och ta akten med urnan längre fram. 

undefined

– Något som blev mer vanligt under pandemin och fortsatt efteråt, förklarar Michael.

Döden är en naturlig del av livet som vi alla ställs inför förr eller senare. Det finns en poäng i att prata om döden på ett mer avslappnat, lättsamt och konkret sätt. 

undefined

– Barnen har sitt sätt att hantera sorg. Ibland har vi frågat om barn vill lägga ner något i kistan som till exempel en teckning, vilket brukar uppskattas. Förr skulle inte barn vara med på begravningar för att det skulle vara ”otäckt”, men en begravning är ett viktigt avslut och nu har vi en annan pedagogik kring hur vi pratar om döden med barn, säger Peter. 

Michael tillägger:

– När barn ska vara med på begravningar brukar vi rekommendera att ta med en vän som kan ta hand om barnen så att föräldrarna får ha sin sorgeprocess i fred, men ändå vara samlade som en familj. 

undefined
Michael Andersson, begravningsrådgivare.

Att sprida askan i naturen är också något som blivit vanligare på senare tid. Men det finns vissa kriterier för att få det beviljat. Att det blivit alltmer populärt kan bero på flera anledningar. 

undefined
Kontoret.

– Det kan ha och göra med att den avlidne inte vill att de närstående ska behöva ta ansvar för en gravplats. Det är också ett sätt att göra avskedet mer personligt och individanpassat. 

– Hur gravsättningen ska utföras är något som hela tiden förändras. Begravningar speglar dagens samhälle, säger Peter. 

undefined
Peter O Nilsson, begravningsrådgivare.

Hos Björkdahls Begravningsbyrå kan du känna dig trygg i att varje detalj hanteras med omtanke och respekt. 

– Vi vill vara en hjälpande hand och någon du kan ställa alla frågor till, inflikar alla.