Trenden: Allt fler skaffar eget spabad

Snudd på underhållsfritt och identifierat som en bra återhämtningsmetod av många fysiskt aktiva människor. Spabadets popularitet ökar alltjämt.

Foto: Malin Cropper

Native2020-06-26 08:18
Detta är ett annonssamarbete.

Hos Folkpool i Norrköping har man noterat en tydlig trend, nämligen att spabadskunderna blir allt yngre. Gustav Engberg, säljare hos Folkpool i Norrköping, ser att många aktiva människor, som exempelvis löpare och cyklister i första hand använder spabadet för rehab-ändamål.

Hur vet jag vilket spabad som passar mig?

– Det beror på vilka krav du har. Vill du ha en eller flera liggplatser eller bara sittplatser? Massage eller inte? Är driftkostnaden relevant för dig? Vi gör alltid en behovsanalys och rekommenderar därefter, säger Gustav Engberg.

Konkretisera driftkostnader

– Vi räknar kW/h per månad. En bra tumregel är att lägga på en nolla till det gradantal du önskar hålla året runt. 36 grader kostar ca: 360 kr/mån. 40 grader kostar 400 kronor per månad och så vidare. I den kostnaden räknar vi också in kemikalier.

Vad för kemikalier?

– Klor, PH-förhöjare – och ett filter.

Hur mycket behöver jag själv göra efter inköpet?

– Badet levereras med en kranbil som ställer det på rätt plats. Platsen behöver vara klar, det vill säga bearbetad för ändamålet. Badet kan stå på trätrall, stenplattor eller grus. Därefter behöver du anlita en elektriker som kopplar in badet. Sedan är det klart!

Kan den händige ändå spara några slantar genom att göra delar av jobbet själv?

– Ja, de flesta fixar ju att iordningställa platsen. Men såvida du själv inte är behörig elektriker kommer du inte undan just den delen.

Kan man få ROT-avdrag för installationsarbetet?

– Nej.

Behövs bygglov?

– Nej.

Kan en befintlig luft/vatten-värmepump nyttjas till spabadet?

– Varje spabad har ett eget, slutet, värmesystem så du vinner ingenting på att koppla ihop det med husets befintliga värmesystem. Så ja, men du vinner ingenting på det.

Vad är extra hett i spabadsvärlden nu?

– Det skulle jag nog säga är möjligheten att styra badet via en applikation i din telefon. En annan trend vi ser är att alltfler företag väljer att leasa spabad.

Hur mycket arbete är det med att ha spabad då?

– Du gör två vattenbyten per år. Det tar någon timme per gång. That´s it, säger Gustav Engberg.

Folkpool Norrköping

Lindövägen 47

Tel: 011-10 19 05

E-post: info@folkpoolnorrkoping.se

Folkpool är Sveriges största leverantör av swimmingpooler och spabad.

Vi har sålt drygt 17 000 pooler och 12 000 spabad sedan 1968. Läs mer på www.folkpool.se

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på NT.