Annonssamarbete med Chopp Event

Moliére och ”De löjliga preciöserna” intar Löfstad slott

I juni intar ”De löjliga preciöserna” Löfstad slott. Med en rutinerad ensemble blir du underhållen i den ultimata Molière-miljön när Chopp Event sätter upp en komedi som behandlar uppblåsta jargonger.

 Uppsättningen görs av en rutinerad ensemble med många års erfarenhet.

Uppsättningen görs av en rutinerad ensemble med många års erfarenhet.

Foto: Anders Bergstrand

Native2024-05-02 13:28
Detta är ett annonssamarbete.

Molières pjäser har blivit en tradition på Löfstad slott och lagom till försommaren återvänder Chopp Event och Carina Prenkranz för sjätte året i rad. Denna gång är det ”De löjliga preciöserna” som intar Gästabudssalen och dess anrika miljö.

– På Löfstad slott finns en miljö som passar väldigt bra in i Molières texter, säger Carina Perenkranz, producent på Chopp Event. 

undefined
Från vänster Carina Perenkranz, Richard Carlsohn och Pontus Helander

Lika aktuell 300 år senare

365 år efter genombrottet är Molière fortfarande lika aktuell. I ”De löjliga preciöserna” behandlar han människors uppblåsta, tillkrånglade och absurda jargonger, något produktionen menar är lika vanligt nu som då. Carina Perenkranz ger exempel på vad dessa jargonger kan vara:

– Till exempel att folk döper om tänderna till munnens möblemang eller kallar musik för örongodis. Och i den här pjäsen får de svulstiga kostymerna en alldeles egen dimension, säger hon.  

Chopp Event har tagit in regissör Pontus Helander för årets uppsättning.

– Pontus Helander har lyft fram humorn och uppblåstheten i sin bearbetning av det gamla manuset, säger Carina Perenkranz. 

– Han är väldigt förtjust i Molière och har regisserat flera av hans pjäser. Dessutom har Pontus ett härligt, konstnärligt öga, fortsätter hon.

undefined
Jenny Silfvenius och Cécile Le Moulec

Ensemble med stor scenvana 

Uppsättningen innehåller inslag av sång och musik som framförs av en ensemble med lång erfarenhet. I rollerna finns Richard Carlsohn, Christian Zell, Carina Perenkranz, Claës Weinar, Jenny Silfvenius, Lars Fager, Cécile Le Moulec och Bengt-Otto Ottosson. 

Richard Carlsohn spelar för första gången med Chopp event och har tidigare arbetat på många av landets teatrar med både musikdramatik och talteater. Han har även turnerat med Riksteatern och spelat i bland annat ”Stoppa världen jag vill stiga av”, som var teaterns längsta turné sedan andra världskriget. Efter många år som verksam i Stockholm, Malmö, Oslo och Frankfurt landade han på Östgötateatern 2002, där han spelat i allt från Shakespeare till Magnus Dahlström och allt från ”Sound of Music” till ”Änglar i Amerika”.

undefined
Claës Weinar, Christian Zell och Bengt-Otto Ottoson

”De löjliga preciöserna” är 60 minuter lång utan paus. Den har premiär den 1 juni i Gästabudssalen på Löfstad slott i Norrköping och spelas till och med den 29 juni. Under sommaren kommer teatern även att sättas upp på Friluftsteatern i Linköping och i Mälarhöjden i Stockholm.

Tips! 

Köp biljett med supé för att komma i stämning. Skaldjurstoast och pannbiff von Fersen går inte av för hackor innan en klassisk fransk komedi.

Datum och biljetter

Här köper du dina biljetter. 

Då spelas ”De löjliga preciösernas” på Löfstad slott:

1/6, 2/6, 5/6, 7/6, 8/6, 12/6, 13/6, 14/6, 15/6, 16/6, 18/6, 19/6 och 29/6.

Friluftsteatern i Linköping: 

16/8, 17/8. 

Friluftsteatern i Mälarhöjden, Stockholm:  
24/8. 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på NT.