Annonssamarbete med Stångåstaden

Så kan du investera hållbart till lägre ränta

När det var dags att låna till mångmiljonfinansieringen av Stångåstadens nyproducerade bostadsrätter i Ebbepark i Linköping föll valet på Handelsbanken. Banken, vars ambition är att driva och vara en del av den gröna omställningen, erbjöd det mest fördelaktiga lånet till de miljöcertifierade kvarteren.

Native 7 september 2022 07:41
Detta är ett annonssamarbete.

I Ebbepark ekar ljudet från byggmaskiner mellan nyproduktionernas oslitna fasader. Det är ett bostadsområde på framväxt, med både hyresrätter och bostadsrätter. I vissa lägenheter har människor börjat flytta in, medan andra lägenheter håller på att färdigställas.  Bakom projektet står länets största bostadsbyggare, Stångåstaden. 

– Vi bygger i huvudsak enbart hyresrätter, så det här är ett unikt projekt för oss där vi både byggt hyresrätterna och bostadsrätterna, förklarar Mats Persson, chef för nyproduktion på Stångåstaden och styrelseledamot för brf Lugnet 2 och 3.

undefined
Mats Persson, chef för nyproduktion på Stångåstaden och styrelseledamot för brf Lugnet 2 och 3.

Som en stor aktör på bostadsmarknaden har Stångstaden ett ansvar att bygga hållbart, förklarar Mats. Genom ett miljöcertifieringssystem säkerställs detta som en kvalitetsstämpel. 

– Det innebär att vi behöver ta hänsyn och uppfylla vissa krav kring ett antal faktorer:  Energi, innemiljö och materialval. 

Inför finansieringen tittade man på olika banker och landade i att Handelsbankens gröna lån var bäst.

– Genom att vi bygger för att uppnå miljöcertifieringen så uppfyller vi Handelsbankens krav för gröna lån. Det innebär att räntan är rabatterad, vilket leder till lägre kostnader för framtida bostadsägare, säger Mats. 

Har det varit viktigt för spekulanter att bostadsrätterna är miljöcertifierade?

– För vissa och andra inte. Vi ser att miljöcertifieringen blir allt viktigare då många lokalhyresgäster profilerar sig som klimatsmarta. Då blir det viktigt att den kedjan håller hela vägen. 

De gröna lånen, som syftar till hållbara investeringar för både företag och privatpersoner, har blivit en del i att uppmuntra och stödja kunder i att göra hållbara investeringar i sin verksamhet eller i sin privatekonomi. Gröna lån är bara en liten del av Handelsbankens ambition att driva och vara en del av den gröna omställningen. 

– Att uppmuntra gröna investeringar är en del, men det kanske viktigaste arbetet kring hållbarhet är det vi gör genom vår kapitalförvaltning och våra fonder. Hur våra pengar investeras är en av de viktigaste sakerna i att driva den gröna omställningen för en hållbar planet. Därför är det viktigt att vi alla fundera över hur och var vi placerar vårt sparande och våra pensionspengar, säger Håkan Samuelsson, företagsrådgivare på Handelsbanken i Norrköping. 

undefined
Håkan Samuelsson, privatrådgivare på Handelsbanken i Norrköping.

Handelsbankens kapitalförvaltning är mycket högt rankad bland oberoende institut vilket gett dem störst nettoflöden på den svenska fondmarknaden under många år. Handelsbanken väljer bort bolag med höga hållbarhetsrisker och väljer in bolag som bidrar till en positiv utveckling enligt Parisavtalet eller Agenda 2030. De är aktiva i påverkansdialoger med de bolag de investerar i samt en aktiv ägare genom valberedningar och genom att rösta på bolagsstämmor. 

Här kan du läsa mer om hur Handelsbanken arbetar med hållbarhet. 

Handelsbanken Norrköping

Varmt välkommen till Handelsbanken i Norrköping. Vi har lång erfarenhet av bankaffärer och kan hjälpa dig med allt som rör din ekonomi. Dessutom är vi specialister på den lokala marknaden här i Östergötland.

Kontakta oss.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på NT.
Handelsbanken i Östergötland

Så hittade de styrkan i sin relation till banken

Annons
Handelsbanken i Östergötland
Så hittade de styrkan i sin relation till banken

Banken: Så bör du tänka kring ditt sparande

Annons
Handelsbanken i Östergötland
Banken: Så bör du tänka kring ditt sparande
Visa fler