Annonssamarbete med ICA

Jordgubbar direkt från fältet till butiken – ”Kan inte bli mer färska”

Samarbetet mellan Lida Trädgård och Ica MAXI går långt tillbaka. Den goda kontakten och flexibiliteten som den geografiska närheten medför bidrar till dagsfärska bär och grönsaker - tiden från fält till butik är mycket kort.

Snart kommer jordgubbarna plockas för fullt igen.

Snart kommer jordgubbarna plockas för fullt igen.

Foto: NTM

Native2022-05-24 08:19
Detta är ett annonssamarbete.
undefined
Färskheten på närproducerade varor bidrar även till smaken.

Sett ur ett ur ett hållbarhetsperspektiv är de korta transportsträckorna mycket fördelaktiga. De bidrar till minskade utsläpp och till att hållbarheten på varorna utnyttjas på bästa sätt.

— En stark fördel med närproducerade varor, särskilt när det handlar om bär och grönsaker, är att man arbetar med korta datum. Vi kan köra ut alla produkter i närområdet och få dem sålda redan samma dag eller dagen efter, berättar Alf Bjelkenstedt, ägare av Lida Trädgård.

Han fortsätter:

undefined
Alf Bjelkenstedt arbetar på Lida Trädgård.

— Hade det funnits en mellanhand mellan oss och Ica MAXI så hade jordgubbarna behövt stå mycket längre. Varorna kan inte bli mer färska än det vi erbjuder. Eftersom vi är så nära butiken kan vi plocka jordgubbarna på förmiddagen och få de sålda redan på eftermiddagen.

Lida Trädgård är ett familjeföretag som Alf och hans bröder tog över för sex år sedan. På gården har jordgubbar odlats sedan 80-talet då hans pappa först började. Odlingen ligger bara någon ynka kilometer från butiken och det gynnsamma samarbetet mellan dem har pågått under lång tid.

— Vi känner varandra mycket väl och är flexibla i vårt samarbete. Jag kan till exempel ringa till butiken och säga ”den här veckan kommer vi plocka mycket jordgubbar” och då vet butiken att de kan dra i gång med en bra kampanj, berättar Alf.

Det är inte bara Alf som tagit över sin pappas verksamhet, Markus Odin har även övertagit sin pappas roll på Ica MAXI och därmed har samarbetet som startade mellan deras pappor levt vidare. Markus värderar samarbetet med lokala leverantörer som Lida Trädgård mycket högt.

undefined
Markus Odin värderar samarbetet med Lida Trädgård högt.

— Man ser verkligen vilka eldsjälar de är som lägger ner så mycket tid och energi på att förädla sina produkter. Det är ett fint hantverk som ligger bakom och kunder värdesätter lokala produkters extraordinära smak och kvalité, säger Markus Odin, marknadschef på Ica MAXI i Norrköping.

Den lokala marknaden är något som både Alf och Markus anser är viktig att satsa på. Genom att handla från lokala leverantörer får du som konsument de bästa varorna samtidigt som du är med och gynnar den lokala marknaden.

undefined
Snart kommer jordgubbarna plockas för fullt igen.

— Som kund får du inte bara produkter av bättre kvalité utan bidrar även till en typ av samhällsnytta. Du gynnar den lokala arbetsmarknaden genom att stötta lokala leverantörer. Ökad försäljning innebär fler anställda – vilket i sin tur bidrar till fler arbetstillfällen på den lokala marknaden, konstaterar Markus.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på NT.