Annonssamarbete med Glasögonmagasinet

Se bra ut – i dubbel bemärkelse

Med sommaren kommer värmen, solen och drivet att spendera så mycket tid som möjligt utomhus. Men med detta kommer även faran med solens starka strålar. Hur bra koll har du på hur du skyddar dig mot detta, förutom med solkräm?

Martin Åberg och Joakim Boström på Glasögonmagasinet.

Martin Åberg och Joakim Boström på Glasögonmagasinet.

Foto: Glasögonmagasinet

Native2023-05-13 01:00
Detta är ett annonssamarbete.

En timme mitt på dagen, det är ungefär den kapaciteten som ögonen har i strålande sol. Om du är ute längre än så märker du kortsiktigt att du påverkas av bländning, till exempel att du inte ser någonting när du går inomhus. Men det är de långsiktiga skadorna man ska vara mest rädd för. 

— Du kan till exempel få grå starr tidigare, åldersrelaterad förändring på gula fläcken eller snöblindhet som är en brännskada på hornhinnan. Med riktiga solglasögon så skyddar du ögonen och när du går in upplever du inte alls att du blivit bländad på samma sätt, berättar Joakim Boström, optiker på Glasögonmagasinet. 

undefined
På Glasögonmagasinet kan du få hjälp att hitta de bågar och solglas som passar just dig.

Det finns mängder av olika solglasögon att välja på men det absolut viktigaste är att säkerställa att glasen filtrerar bort UV-strålning till hundra procent. Detta är inte alltid fallet då det finns många solglasögon som bara har färgat glas och då i stället lurar ögonen. 

— När solen är stark drar pupillen ihop sig och släpper in mindre ljus som ett naturligt skydd, men med ett färgat glas framför ögonen så öppnar pupillerna upp sig och släpper in mer av de skadliga UV-strålarna om de inte filtrerats bort. Saknar även glaset behandling som motverkar reflexer studsar ljuset rakt in och bländar dig. Du kommer då att bli trött och torr i ögonen, menar Joakim. 

När det kommer till att välja rätt solglasögon är det många som glömmer att även fundera över färgen på solglasen och inte bara vilka bågar man önskar. Alla färger går att få med slipning och med polariserat glas och man ska helt enkelt välja den färg man tycker känns skönast att titta genom. 

undefined
Efter endast en timma i direkt solljus påverkas ögonen. Därför är det a och o att skydda dem på rätt sätt.

— Det bruna glaset upplevs ofta som lite ljusare och ger bättre kontraster vid sämre väder. Man ser lite tydligare genom brunfärgat glas, så det är det bästa alternativet om man har nedsatt syn. Det grå upplevs som lite mörkare, men färgåtergivningen är bättre än genom brunt glas. Många köper båda sorterna för att använda vid olika tillfällen. När man åker skidor kan de bruna vara bättre så att man ser pucklarna bättre, men de grå kan vara skönare när man bara är ute och går, berättar Joakim och fortsätter: 

— Ray-Ban har en grön färg som kallas för G15-glaset. Det är en blandning mellan grått, brunt och vanlig grön färg som amerikanerna tog fram för piloterna under andra världskriget. Denna färg har ett fantastiskt bra kontrastseende och fungerar extra bra på stranden och ute på vatten. 

Martin Åberg, vd på Glasögonmagasinet, fyller i: 

— För att hitta det glas som du trivs bäst i är det en bra idé att komma in till oss på Glasögonmagasinet när det är fint väder. Då kan du prova och känna efter vad som passar dig bäst. 

undefined
Martin Åberg och Joakim Boström på Glasögonmagasinet.

Det viktigaste är dock att man använder solglasögon med ett hundraprocentigt UV-skydd och att man har sina solglasögon på sig när det är starkt solljus.

— Det vi som optiker kan bistå med är solglasögon som är anpassade efter de synfel man har. Det är inte ovanligt att människor med synfel använder solglasögon som inte korrigerar för detta, vilket såklart leder till massor av olika besvär som spänningshuvudvärk och ögonirritation. Men det kan också vara en fara om man cyklar, kör bil eller båt utan rätt synskärpa, menar Joakim. 

Just nu är det en blandning mellan stilsäkra klassiska solglasögon eller lite mer moderna och iögonfallande former och färger som är populärt. 

— Om man tittar på former så verkar åretsmode fånga upp två klassiska modeller och det är kattögat och de ovala solglasögonen. Vi ser också att nättare stålbågar gör entré efter att plast bågar länge dominerat modet, menar Martin. 

När du väl hittat de perfekta solglasögonen vill du självklart att de ska hålla så länge som möjligt. 

— Förvara dina solglasögon i ett etui när du tar av dig dem. Solglasögon lever annars ett ganska tufft liv och hamnar gärna i handväskor eller fickor när skymningen kommer. Där blir de nästan garanterat repiga. När det är dags att rengöra dem är det en god idé att använda rengöringsspray eller att skölj av smuts och partiklar innan de putsas. Risken är annars att man drar smutspartiklar mot glasytan med putsduken, avslutar Martin. 

3 Tips: Så väljer du rätt solglasögon 

  • 100% UV-skydd
  • Välj den färg du själv trivs bra med
  • Våga testa polariserande filter

Läs mer på glasogonmagasinet.se.

Det som är viktigast att tänka på när man ska välja solglasögon är att säkerställa att de har ett hundraprocentigt UV-skydd.
Det som är viktigast att tänka på när man ska välja solglasögon är att säkerställa att de har ett hundraprocentigt UV-skydd.
Karta: Glasögonmagasinet Norrköping
Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på NT.