Annonssamarbete med Ateljé 15

Guldsmedsmästarna: "Vi är inte rädda för utmaningar"

Hos Ateljé 15 på Gamla Rådstugugatan hittar du unika och högkvalitativa smycken som tillverkats av de erfarna guldsmedsmästarna Håkan och Elin. ”Du ska inte kunna gå in i andra butiker och hitta samma smycken”, säger Håkan Lundgren.

Håkan Lundgren och Elin Vikberg Asplund träffades när de båda pluggade på Guldsmedsskolan i Mjölby i början av 90-talet.

Håkan Lundgren och Elin Vikberg Asplund träffades när de båda pluggade på Guldsmedsskolan i Mjölby i början av 90-talet.

Foto: NTM Media/Content Studio

Native2024-06-11 10:20
Detta är ett annonssamarbete.

Håkan Lundgren och Elin Vikberg Asplund träffades när de båda pluggade på Guldsmedsskolan i Mjölby i början av 90-talet. Efter fyra års studier tog de sina gesällbrev, vilket är ett bevis på att du har en viss yrkesskicklighet. Provet går ut på att du tillverkar smycken där du ska uppvisa specifika kriterier. Smyckena skickas sedan till en granskningsnämnd i Stockholm där du blir betygssatt. 

– Jag har alltid velat bli guldsmed. Jag bestämde mig för det när jag gick i femman. Det är något speciellt med att göra ett smycke. Vi ser glädjen och sorgen hos kunden, det är känsloladdat, säger Håkan Lundgren.

undefined
Innanför dörrarna på Ateljé 15 hittar du unika smycken. "Det är väldigt viktigt att det är hög kvalitet i det vi gör", säger Elin.

Efter studierna jobbade Håkan och Elin som guldsmeder på varsitt håll innan deras vägar korsades igen 2009, då köpte Håkan in sig i Ateljé 15. 

– Jag hade ägt butiken sedan 2006 och tog kontakt med Håkan för att fråga om han var intresserad att bli min kompanjon. Vi hade samma syn på att verksamheten skulle bestå av egentillverkade smycken och erbjuda hög service. Det är väldigt viktigt att det är hög kvalitet i det vi gör. Kunderna ska vilja komma tillbaka, det är det vi jobbar för hela tiden, säger Elin Vikberg Asplund.

– Du ska inte kunna gå in i andra butiker och hitta samma smyckenvi har ett unikt sortiment. Sen har vi utvalda märken i butiken med, för allt går inte att göra för hand, säger Håkan.

undefined
Guldsmedsmästarna har lång erfarenhet i branschen. "Vi är inte rädda för utmaningar utan är villiga att testa för att se om det går", säger Håkan.

2016 tog Håkan och Elin sina mästarbrev, vilket är det högsta beviset på yrkesskicklighet. För att ta ett mästarbrev måste man ha jobbat ett antal år i branschen, inte ha några betalningsanmärkningar eller anmärkningar hos ARN och genomgå en kurs som handlar om etik, moral och ekonomi. 

– Utöver mästarbreven har vi gått olika kurser genom åren. Båda har gått fattningskurs och Håkan har även gått gravyrkurs. Vi utvecklas i det vi gör hela tiden, säger Elin.

– Man kan inte alltid åka i väg på utbildningar utan mycket av vår kunskap kommer från att vi är självlärda. Vi övar, testar olika tekniker och hittar på saker som ingen testat för att göra det mer unikt. Vi är inte rädda för utmaningar utan är villiga att testa för att se om det går. Och vi säger ja till det mesta, det vi säger nej till vet vi av erfarenhet att det inte går, säger Håkan.

undefined
På väggen bakom disken hänger Elin och Håkans gesäll- och mästarbrev.

Eftersom Elin och Håkan har lång erfarenhet och stor kunskap inom sitt yrke kan kunderna känna sig trygga med produkten de får. De informerar om hur material och stenar fungerar, och hur de håller i längden.

– Nätbaserade företag som beställer massproduktion utomlands har produkter där materialen inte stämmer överhuvudtaget. Branschorganisationer inom guldsmide i Sverige har testat sådana ringar och det är diverse blandningar i de legeringarna som man absolut inte får ha och sälja i Sverige, men det görs ändå. Vi kan inte göra något åt det, mer än att stå för det vi gör och säljer, säger Elin.

– Syntetiska diamanter är väldigt populärt nu. Vi har tittat på webbaserade sidor på sistone och de tar jättemycket betalt för de stenarna, fast stenarna egentligen inte är så dyra. På så sätt blir kunderna lurade. Hos oss är det helt annorlunda, vi tänker mycket på miljön, var smyckena produceras och vilka stenar vi köper in, säger hon.

Ateljé 15

Adress: Gamla Rådstugugatan 44

Telefon: 011-10 29 75

Hemsida: https://atelje15.se/

Öppettider

Måndag–Fredag 10–18

Lördag 10–14

Se hemsidan för avvikande öppettider under sommaren 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på NT.