Annonssamarbete med Östergötlands Fotbollförbund

Från VM till gräsplanen i Österbymo: ”Fantastisk gemenskap”

Idrott är så mycket mer än att bli den som får synas på tv och skriva miljonkontrakt. Det synsättet måste vi alla hjälpas åt för att komma tillbaka till, menar Östergötlands Fotbollförbund.

Delad glädje och gemenskap inom fotbollen.

Delad glädje och gemenskap inom fotbollen.

Foto: Björn Rallare

Native2023-06-30 09:35
Detta är ett annonssamarbete.

Fotbollen har en magisk kraft att skapa glädje och gemenskap och det gäller på alla nivåer. Såväl under sommarens stundande fotbolls-VM som lokalt, inom Östgötafotbollen, där engagemanget ger ett stort värde för många människor. 

Det är också den nyproducerade filmen ”Fotboll för livet” syfte, där Östergötlands Fotbollförbund tillsammans med utvecklingspartners vill få alla att förstå fotbollens betydelse ur flera perspektiv.

undefined
Att spela och hitta vänner för livet.

Mikaela Moberg är en av alla fotbollsföräldrar vars uppväxt och numera familjeliv präglas av fotbollen.

- Jag har så många positiva barndomsminnen kopplade till fotbollen och när jag ser tillbaka på livet har min familjs relation till fotbollen format större delen av våra liv. Jag ser fotboll och egentligen all föreningsidrott som en möjlighet till att få tillhöra ett sammanhang, vara den man är, utvecklas som person, se upp till positiva förebilder, träna sociala färdigheter och hur man fungerar i grupp, säger Mikaela. 

undefined
Charlotte Rohlin är en stor förebild som gjort en lång och framgångsrik fotbollsresa.

Det vore en missvisande bild av fotbollen att allt är guld och gröna planer. Det finns utmaningar och en 11-årspuckel, där flest spelar fotboll innan det blir ett tapp av spelare. En väg för att bromsa utvecklingen är att fokusera på glädjen.

undefined
Mycket i samhället påkallar uppmärksamhet och intresse.

– Vi behöver jobba för att komma tillbaka till att idrott utövas för glädjen, det är så mycket mer än att "bara" bli den som får synas på tv och skriva miljonkontrakt. Idrott ger glädje, energi och vänskap under hela vårt liv så länge vi tillåter idrotten att vara en del i livet, säger Patrik Johansson, en av ledarna inom Sturefors IF. 

Många människor gör en livsresa inom fotbollen genom att börja spela som barn, bli domare i tidiga tonåren för att tjäna en slant, bilda familj och träna sina och andras barn. Kanske fortsätter resan med styrelseuppdrag i en förening, att se sina barnbarn spela match eller följa sitt favoritlag från läktaren. 

undefined
Alla ideella eldsjälar som gör stora insatser i föreningslivet.

Asmir Mehmedović har själv gjort en fotbollsresa och vill ge samma möjlighet till sina barn. 

– För mig handlar det om att röra sig och om gemenskapen. När jag dömde fotboll träffade jag massor med folk, domarkollegor, spelare och ledare. Nu vill jag gärna att mina barn spelar så länge som möjligt för att bredda sina sociala nätverk. 

undefined
Delad glädje och gemenskap inom fotbollen.

En som jobbar konkret med att ge ungdomar och framför allt tjejer möjligheter att hitta fler vägar inom fotbollen är Elaine Stensson. Det gör hon i rollen som projektledare för Ingen Domaren Ingen Match där hon inspirerar och motiverar ungdomar till att döma samtidigt som hon själv satsar på att utvecklas som domare.

undefined
Christoffer Nyman är en stor profil och inspirationskälla för många unga.

– Fotbollen har betytt och betyder enormt mycket för mig, både under tiden jag spelade som yngre, men framförallt under de senaste tio åren som domare. Att döma innebär för mig att fortfarande vara en del av fotbollsfamiljen, möjlighet till personlig utveckling och dessutom har fotbollen gett mig chansen att besöka fantastiska platser och träffa betydelsefulla personer och vänner, säger Elaine Stensson och fortsätter:

– Att få chansen att göra något bra för andra unga domare i projektet Ingen Domare - Ingen Match, är också något jag värderar stort och en möjlighet jag inte hade fått utan fotbollen.

undefined
Att ge många möjligheter för alla att vara med länge i fotbollen.

Svenska Fotbollförbundet har i samarbete med Uefa räknat på samhällsvärdet av fotbollen. Analysen visar att en krona satsad på fotbollen ger tio kronor tillbaka sett till ekonomiska och sociala värden. Mikaela Moberg är lagledare för ett pojklag i Ljungsbro IK och arbetar inom missbruksvården. Hon lyfter hur idrotten kan motverka utanförskap i samhället. 

– Jag tror att idrott kan vara den enskilt största förebyggande faktorn mot kriminalitet, utanförskap och narkotikaanvändning. Idrotten, och framför allt lagidrott, erbjuder delar som forskningen visar på är friskfaktorer som förebygger sociala problem. 

Fotboll för livet

FOTBOLL FÖR LIVET är ett samarbete mellan ÖFF och deras utvecklingspartners Advokatfirman Glimstedt, Länsförsäkringar Östgöta och Holmen. De vill tillsammans med föreningar, RF-SISU Östergötland och andra aktörer skapa en hållbar, trygg, jämställd fotboll med ett fotbollsklimat på och utanför planerna som präglas av glädje och gemenskap.

Här kan du läsa mer om fotbollens SROI – Social Return on investment

Här kan du läsa mer om samarbetet. 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på NT.