För sju år sedan jobbade makarna Lood tillsammans på samma fastighetsbolag. Men när Tina ville testa någonting nytt tog paret beslutet att köpa Kafé Kuriosa på Hörngatan 6, som låg ute till försäljning. Men att äga ett café var aldrig någonting som Tina drömt om att göra.
– Jag bakade aldrig som barn, mamma var pedant så jag fick inte vara med i köket. Men jag tycker om att skapa och måla, vilket hör ihop med bakningen tycker jag. Man skapar ett konstverk genom att hitta på olika smaker och kombinationer, säger hon.
Under samma period blev en cafélokal i Knäppingsborg ledig. Paret valde då att utöka verksamheten med även det cafét. Byggnaden var dock inte utformad för den verksamhet som Tina och David tänkt sig. Lyckligtvis fick paret möjlighet att byta lokal till den som Tinas Café å Sånt ligger i idag.
– Tinas Café å Sånt har jag skapat utifrån hur jag vill ha det med meny, möblering och känsla.
– Kafé Kuriosa ville vi driva vidare som det varit sedan 1996. Där finns gamla möbler, en unik kondisdisk och lövtunna koppar på fat. Det känns som att du kommer hem till mormor och fikar.
På ägarnas caféer tillverkas allt från grunden – till och med pajskalen. Här finns olika sorters pajer, toast, sallader och all möjlig fika. Det finns även ett stort utbud av drycker – från vanligt bryggkaffe till säsongsbaserade drinkar, med eller utan alkohol.
– Galetter är specialiteten här. Det är en fransk pannkaka på bovete, som är fri från gluten och laktos. Vi är de enda i stan som gör galetter, de är väldigt populära, säger Tina.
Det dröjde inte länge innan gästerna hittade till Tinas Café å Sånt och ägarna behövde fler platser. När lokalen bredvid blev ledig hösten 2023 var paret snabba med att hyra den med.
– Byggnaden är K-märkt, så det går inte att inkräkta på miljön och bygga ut hur som helst, därför blev det en jättebra lösning att hyra lokalen bredvid.
Sagt och gjort. Tina och David renoverade lokalen bredvid och verksamheten öppnades påsken 2024 och döptes till Tinas Bakficka.
– Det är stilrent och ett trevligt ställe att sitta och äta på. Vi har samma tema i menyn på Tinas Bakficka, men lite annat utbud. Till exempel har vi sallader på båda ställena, men olika sorter. Specialiteten där är smörrebröd.
Tina och David arbetar efter tre ledord: Vällagat, välbakat och vänligt. De betonar hur viktigt det är att behandla både gästerna och varandra med omtanke.
– Allt görs med hjärta och själ. Vår personal är omhändertagande och bryr sig om varandra. Alla vi på Tinas Café å Sånt, Tinas Bakficka och Kafé Kuriosa är som en stor familj.
I mitten av januari och slutet av februari kan du ta del av quiz på Tinas Café å Sånt och Tinas Bakficka. Quizen pågår till sommaren och skiftar lokal mellan varje tillfälle. Det kommer även arrangeras ölprovning med smörrebröd under januari och februari. (Se sociala medier för mer info)
Trots att Tina aldrig drömde om att äga ett eget café märks det att hon brinner för det hon gör.
– Det finns inget bättre jobb. Jag älskar när gästerna kommer fram och tackar för både maten och upplevelsen. Vi får framför allt höra att våra bullar är de godaste som de ätit. Det här gör vårt arbete till ett nöje, avslutar hon.