Född och uppvuxen i Norrköping började My spela fotboll i Eneby Bollklubb. Vid 12 års ålder gjorde hon bytet till IFK Norrköping. När hon var 15 påbörjades seniorfotbollskarriären, då med spel i IFK:s damer i division 1.
– Under min uppväxt trodde jag inte att jag kunde leva på fotbollen som tjej. Det var mer som en hobby. Det saknades förebilder i form av både spelare och klubbar att se upp till, berättar My Cato.
Sedan IFK Norrköping startade damlaget 2009 har det gått fort. Såväl i omvärlden som i regionen har stora satsningar genomförts och damfotbollen har tagit viktiga steg. Inför säsongen 2022 definierade IFK Norrköpings damer sin vision om att gå upp i högsta ligan – det blev verklighet redan samma år.
– Det märks att intresset runt vårt lag har ökat. Vi anstränger oss hela tiden för att göra Damallsvenskan och i synnerhet vårt lag till något som våra fantastiska supportrar vill fortsätta att vara en del av, berättar My.
Läs mer om initiativet här.
Att kunna satsa 100%
Även om stödet på läktaren håller högsta klass i serien, finns det stora skillnader i förutsättningar mellan dam- och herrfotbollen. De allra flesta fotbollsproffsen i OBOS Damallsvenskan måste idag balansera fotbollen med arbete för att vardagen ska gå ihop.
– Många arbetar deltid, och det är bara ett fåtal i de större lagen som har möjlighet att kunna lägga 100% av sin tid på fotboll. Att IFK Norrköping gör den här satsningen är otroligt viktigt. Det skapar förutsättningar för att kunna träna ännu hårdare, höja kvalitén på allt vi gör på planen och ge oss den återhämtningstiden som behövs – utan att behöva stressa till ett jobb efteråt, avslutar My Cato.
”Tjejerna på plan...”
Flera av spelarna som tog laget till OBOS Damallsvenskan kommer från Norrköping. Tack vare regionens många fotbollsföreningar och aktiva ungdomsspelare, finns det en unik bredd och potential i regionen som behöver tas till vara på.
– Vi behöver bedriva elitförberedande verksamhet från åtminstone 15 årsålder för att slussa in fler till elitspel. Vi vill satsa ännu mer för att vidareutveckla den talangen som redan finns i regionen. Många har tagit sig från regionens klubbar till vårt A-lag - och vi vill fortsätta ge så många som möjligt chansen att lyckas med samma sak, berättar Tor-Arne Fredheim, manager i IFK Norrköping.
Om 100% by 2027 – en kvadratmeter av framtiden
IFK Norrköpings mål är att år 2027 kunna bygga en ny träningsanläggning för flickor och pojkar, investera i arvoderade professionellt utbildade tränare och öka satsningen på vårt damlag.
– Vår satsning på damfotbollen har gett fantastiska resultat. Genom 100% by 2027-initiativet bäddar vi för en framtid där alla flickor och pojkar i regionen som vill satsa på sin fotboll har chansen att göra det, säger Michael Sturehed, klubbdirektör.
De kommer att sälja kvadratmeter på en fiktiv fotbollsplan – som kommer att generera en fysisk fotbollsplan i slutändan. Oavsett om du är företagare eller supporter kan man köpa en kvadratmeter och vara med och bidra till den gemensamma satsningen på jämställdhet.