Annonssamarbete med Curt Nicolin Gymnaiset

Framtidens jobb finns i Finspång: ”CNG har träffat rätt”

På Curt Nicolin Gymnasiet, eller Curtan som skolan kallas, hittar du utbildning som leder till framtidens jobb. Här får du en nära kontakt med branscherna vilket minskar glappet mellan arbetslivet och studierna. ”CNG har träffat rätt, de ger en utbildning som är tillräckligt generell men samtidigt specifik mot industrin”, säger Nina Kumpula, HR-specialist på Hydro Extrusion Sweden AB.

På CNG får du en nära kontakt med branscherna vilket minskar glappet mellan arbetslivet och studierna.

På CNG får du en nära kontakt med branscherna vilket minskar glappet mellan arbetslivet och studierna.

Foto: CNG

Native2024-04-01 08:00
Detta är ett annonssamarbete.

Curt Nicolin Gymnasiet ägs till 51 procent av företag som är aktiva i Finspång. Utöver ägarföretagen samarbetar skolan med flera andra företag, undervisningen för de olika programmen är på grund av det anpassade till branschernas verkliga behov. 

– Ägarföretagen ger oss på skolan uppdraget att skapa utbildning som gör eleverna redo både för yrkes- och vuxenliv. Dels handlar det om vilken typ av utrustning och teknik vi använder, men också på vilket sätt vi bedriver utbildningen. Arbetssättet hos oss efterliknar yrkeslivet i så stor utsträckning det bara går, till exempel utgår vi gärna från projekt och samarbetar över programgränserna, säger Jendela Weissman, informationsansvarig på CNG.

undefined
Jendela Weissman, informationsansvarig och Alexandra Rising, Digital marknadsförare.

De olika samarbetena gör att företag är involverade i utbildningen på flera sätt. Elevprojekt i undervisningen görs på uppdrag av eller i samarbete med företag, eleverna får åka på studiebesök på arbetsplatserna och företagen kan erbjuda praktikplatser. Dessutom deltar flera av företagen i undervisningen på plats.

– Det ger eleverna möjligheter att knyta kontakter redan under utbildningen gentemot den bransch de utbildar sig mot, säger Alexandra Rising, Digital marknadsförare på CNG.

undefined
Elevprojekt i undervisningen görs på uppdrag av eller i samarbete med företag.

CNG erbjuder fyra olika gymnasieprogram samt ett fjärde teknikår. Nytt för i år är att elever som går Produktionstekniska inriktningen på Teknikprogrammet numera har möjlighet att ha praktik. 

– Det finns en anledning till att vi är placerade där vi är. Finspång är en industriort med många företag och vårt starka nätverk med dessa möjliggör både praktik och andra samarbeten för våra elever, säger Alexandra.

undefined
CNG erbjuder fyra olika gymnasieprogram samt ett fjärde teknikår.

Nina Kumpula är HR-specialist på Hydro Extrusion Sweden AB, de producerar olika strängpressade aluminiumprofiler. Hydro Extrusion Sweden AB är ett av många företag som CNG har samarbeten med. Nina ser väldigt positivt på samarbetet.

– CNG har träffat rätt, de ger en utbildning som är tillräckligt generell men samtidigt specifik mot industrin. Eleverna har de kunskaper som vi behöver efter att de studerat klart, och vi står redo att ta emot dem efter utbildningen. CNG är en skola som ligger i framkant gällande utbildning, teknik och mångfald, säger hon.

– Det finns en fördom om att industribranschen är till för män, det är en fördom som är svår att slå hål på, men CNG jobbar verkligen med mångfaldsfrågan på många olika sätt vilket ligger i linje hur vi jobbar. Det är toppen!

undefined
Nina Kumpula, HR-specialist på Hydro Extrusion Sweden AB.

Varför ska de som söker gymnasium välja CNG?

– Att plugga på CNG ökar verkligen chansen att få jobb efter gymnasiet. Många av våra anställda har tidigare gått på CNG. Eleverna får en port in till arbetsgivaren genom praktik och examensjobb, och det leder oftast till ett sommarjobb eller tillsvidareanställning, säger Nina.

CNG

Datum att hålla koll på 

Gymnasievalsmingel 24 april kl. 16­–18

CNG är en icke vinstdrivande friskola med unt 550 elever.

Ägandeskapet består till 51 procent av företag och 49 procent av Finspångs kommun.

Program: Teknikprogrammet, Industritekniska programmet, El- och energiprogrammet, Vård- och omsorgsprogrammet samt Gymnasieingenjörsutbildningen TE4.

Läs mer om de olika programmen här

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på NT.