Annonssamarbete med Curt Nicolin Gymnaiset

Så hittar du rätt i gymnasievalet med Curt Nicolin Gymnasiet

Gymnasievalet kan ofta kännas som ett svårt beslut där många faktorer ska vägas in. Det finns metoder som förenklar valet för dig som är osäker på vilken väg du ska ta. Alexandra Rising och Jendela Weissman från Curt Nicolin Gymnasiet i Finspång ger sina bästa tips för att lyckas med valet.

El- och energi är ett av programmen som Curt Nicolin Gymnasiet erbjuder.

El- och energi är ett av programmen som Curt Nicolin Gymnasiet erbjuder.

Foto: Curt Nicolin Gymnasiet

Native2023-11-15 08:00
Detta är ett annonssamarbete.

Curt Nicolin Gymnasiet är en icke vinstdrivande friskola vilket innebär att allt eventuellt överskott återinvesteras till eleverna. Skolan erbjuder fyra olika program: Teknik, Industri, El- och Energi och Vård- och omsorg. Gymnasievalet ser inte likadant ut som det gjorde för bara några år sedan. Alla program har numera en grundläggande högskolebehörighet. 

– En vanlig fördom är att eleverna är låsta vid branschen de riktar in sig mot vid sitt gymnasieval. Det är inte så det fungerar idag, man kan byta bana flera gånger, säger Alexandra Rising som är digital marknadsförare på skolan. 

undefined
Alla program på Curt Nicolin Gymnasiet har grundläggande högskolebehörighet. På bilden syns skolans teknikelever.

Åtta av tio elever uppger att gemenskapen är det bästa med Curt Nicolin Gymnasiet. Skolan arbetar mycket med att stärka samhörigheten, exempelvis får elever från alla olika program arbeta i projekt tillsammans. 

– Vi jobbar mycket med värdegrund och hur vi är mot varandra. CNG-andan är något som känns och som genomsyrar hela vår skola och det spelar ingen roll vilket program man går, om man är lärare eller elev. Vi trivs och vi lär och utvecklas tillsammans, säger Jendela Weissman som är informationsansvarig på skolan. 

undefined
Åtta av tio elever uppger att gemenskapen är det bästa med Curt Nicolin Gymnasiet. På bilden syns elever från programmen El- och energi samt industri, plus en lärare från industriprogrammet.

Det är inte helt lätt att välja gymnasieprogram, det finns mycket information att ta in och många stirrar sig blinda på specifika kursplaner. Det finns dock tillvägagångsätt som förenklar processen.  

– Det vi brukar ge som råd är att åka ut till skolorna och hälsa på. Man kan sitta på nätet och tycka att det ser coolt ut men när man sen kommer dit kanske det inte känns rätt. Kommer du en vanlig skoldag ges en mer ärlig bild av vad som förväntas, säger Alexandra. 

undefined
Curt Nicolin Gymnasiet ligger i Finspång och har många elever som pendlar dit.

Att skriva en lista med de viktigaste sakerna inför gymnasievalet är ett annat tips som Alexandra ger. 

– För någon kanske det är superviktigt att få utveckla sig inom sitt teknikintresse, för någon annan handlar det om att de är skoltrötta och vill gå ett praktiskt program. Men det kan också handla om pendlingstid. Vi har jättemånga som pendlar från bland annat Norrköping men för vissa kanske det inte är ett alternativ, säger hon.

undefined
På alla yrkesprogram spenderar eleverna hela årskurs tre på praktik. På bilden syns elever från Vård- och omsorgsprogrammet.

Alexandra rekommenderar också den osäkra att läsa på om vad utbildningarna verkligen innebär i praktiken och att inte fastna vid vad programmen heter. På Curt Nicolin Gymnasiet går det dessutom att skräddarsy innehållet på utbildningen för den som vill det. 

– Vi vill göra det möjligt att eleverna att skapa sin egen utbildning. Bara för att du börjat teknikprogrammet betyder inte det att du måste fortsätta det spåret, du kan plocka in gobitar från de andra programmen om du har något speciellt som du är intresserad av, det är unikt för oss, säger Jendela. 

undefined
Jendela Weissman är informationsansvarig och Alexandra Rising är digital marknadsförare på Curt Nicolin Gymnasiet.

På alla yrkesprogram spenderar eleverna hela årskurs tre på praktik. De får på så sätt tidigt träffa yrkesverksamma personer som jobbar inom branschen. 

– Det kommer även yrkesverksamma personer på besök till oss. Vår styrelse (som består av våra ägare, ägarföretag, samarbetsföretag och även kommunen) har bland annat inflytande på vilken sorts utrustning som finns i vår verkstad på industriprogrammet, det baseras på vad som används ute på företagen på riktigt idag, säger Alexandra. 

Jendela avslutar med ett sista tips: 

– Alla program är lika bra, utgå från vad du tycker är roligt för då kommer det gå bra och du kommer trivas. Och då kommer du få fina resultat, säger hon. 

På gång hos Curt Nicolin

Hälsa på-dagar 

Kom och hälsa på en helt vanlig skoldag och få en vardagskänsla hur det funkar på skolan och om det verkar som något för dig. Bokas via hemsidan.

Öppet hus 5/12 17-20

Prova på alla program och prata med både personal och elever. Ett gäng av skolans ägare och samarbetsföretag är på plats. Ingen anmälan behövs. 

Tjejkväll 24 januari 17-20 

Personal och elever bjuder in till denna tjejkväll. Till för tjejer som går i åttan och nian, prova på och ha roligt tillsammans. Bor man utanför Finspång hjälper skolan till med transport. Anmälan krävs. 

Karta: Curt Nicolin Gymnasiet AB
Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på NT.