Jag träffade de här två vardagshjältarna, Ulf Svensson och Berit Malmqvist, i mitten av veckan för ett samtal om deras engagemang och passion, barndiabetes och alla unga begåvningar som passerat vår lokala musikvärld på sin resa ut i världen.
I dag, lördag, firar vår tradition med en konsert av Unga Begåvningar, som blivit en del för den så viktiga forskningen runt barndiabetes och framtidens stjärnor, tio år med en sällsynt och imponerande blandning av musik i Hedvigs kyrka. Det är just precis där, i kyrkans stora rum och mellan bänkraderna, två saker blir ett.
Forskning och musik.
Allt började en sommardag i juni 2010, när Ulf Svensson, som är skaparen och grundaren av Kolmårdens Djurpark, kallade samman en grupp vänner i hopp om att arrangera konserter för att få in pengar till forskningen runt barndiabetes. Tillsammans med Berit Malmqvist, Ehrling Fredrikson, Hans Wärn, Hans Cratz, Bertil Perttu och Ulf Holmertz växte så sakta en idé och tanke fram.
Tio år och drygt 1,2 miljoner insamlade kronor senare (varav knappt en halv miljon kronor i stipendier) ger en vink om succén.
Ulf Svensson och Berit Malmqvist har gjort det här tillsammans och dragit ett stort lass under tio åren, där det aldrig funnits några tvivel om varför.
– Jag fick ett brev från en pappa till en nioårig flicka som drabbats av diabetes. Det var ett brev med mycket oro och känslor, där flickan en dag hade frågat sin pappa om det gör ont att dö och sagt "om det inte gör det så är det bättre än att behöva sticka mig varje dag", berättar Ulf.
– Det kändes rätt i hjärtat och gav oss alla mer kraft och styrka att verkligen försöka hjälpa till. Vi gör så gott vi kan.
Berit Malmqvist har på egen hand dragit in nästan varenda krona av de 1,2 miljonerna.
– När Ulf frågade mig om jag ville bli ambassadör för fonden 2010 tvekade jag inte ett ögonblick. Jag kände mig hedrad. Jag gör det här med hjärta och hjärna, säger Berit innan hon tystnar, när vi börjar prata om lördagens konsert.
– Det kommer nog...
Berit Malmqvists röst bär inte riktigt längre och ögonen blir blanka.
– Jag har gjort mitt. Jag är stolt över det jag gjort, men det är ledsamt. Jag vill så gärna, men orkar inte längre. Jag kommer vara ambassadör för fonden och se till så vi hörs och syns, men andra måste ta vid nu, säger hon.
Barndiabetesfonden, som har kronprinsessan Victoria som beskyddare, bildades 1989, när Östgötateatern tillsammans med Astrid Lindgren skänkte biljettintäkterna vid urpremiären av hennes pjäs Junker Nils av Eka till barndiabetesforskning i Linköping. Professor Johnny Ludvigsson fick idén till fonden. Kronprinsessan Victoria gästade också Barndiabetesfondens 30-årsjubileum i Linköping i torsdags och pratade om vikten av forskningen.
Professor Ludvigsson kommer vara på plats i kyrkan i dag, där han – med all sin kunskap – ger en bild av dagens verklighet.
I årets musikaliska program med några av våra mest lovande ungdomar, som plockats ut av Ehrling Fredrikson tillsammans med rektorerna på musikskolorna, levereras en vacker blandning. Det blir sång, piano, gitarr, trumpet, cello, blockflöjt, violin och trombon under ett par timmar.
– Det finns en glädje över att vi sett, mött och fått lyssna på så många begåvade ungdomar i våra konserter genom åren. Jag är säker på att vi kommer få se många av dem på större arenor i framtiden, menar Ulf Svensson.
Den börjar för några i Hedvigs i eftermiddag.
Ehrling Fredrikson har två, än så länge tomma, tunnor i sin bil. De ska placeras i kyrkgången och fyllas på av besökare under lördagen.
– Du kan väl lägga i några sedlar redan nu. Det skadar inte, säger Berit Malmqvist med ett allvar i tonen och en glimt i ögonen.
Vem vågar säga emot henne?