Två fel blir inte ett rätt

Norrköping2010-02-12 00:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.
Samtidigt som försvarsmakten på olika sätt hanterar överfallet i Afghanistan, som krävde två svenska officerares liv, blåser det upp till storm på hemmaplan. Eller snarare för vad svenska soldater gör när de hälsar på kollegor i Tyskland!
Enligt uppgift har
18 svenska soldater från K3 i Karlsborg, under ett besök hos tyska fallskärmsjägare, köpt sex på en bordell. En oacceptabel handling som fått försvarsmaktens jurister att gräva i luntorna. Resultatet blir dock varken åtal eller annan lagförning. Inte ens varning, löneavdrag eller annan disciplinär åtgärd. Orsaken är enkel. Prostitution är nämligen legalt i Tyskland och soldaterna gjorde besöken under sin fritid. Någon möjlighet att lagföra dem med hänvisning till att sexköp är förbjudet i Sverige går inte. Många är upprörda över soldaterna beteende och det framförs önskemål om att svenskar ska kunna lagföras enligt svensk lag för sådant de gjort utomlands. Även om svenska soldater inte bör vara inblandade i sexhandel och dess många hemska följder, är prostitution inte illegalt i Tyskland. De svenska soldaterna var civilklädda och bordellbesöket gjordes när de inte var i tjänst. Som så ofta kommer diskussionen att sluta i en gränsdragning. Vad ska vara oacceptabelt och vad ska vara tillåtet?I vissa länder är det tillåtet att köpa, inneha och bruka vissa lätta droger. Något som inte är tillåtet i Sverige. Ska militärer som röker marijuana, på sin fritid, i Holland åtalas eller få löneavdrag i Sverige? Ska en statsanställd tjänsteman som gör detsamma också åtalas? Tjeckien har ännu liberalare droglagar, vad händer om samma scenario utspelar sig där? Hur långt ska en arbetsgivare få lägga sig i vad en anställd gör på sin fritid?Man kan givetvis hävda att svenska yrkessoldater är i tjänst och representerar Sverige under dygnets alla timmar. Lagen säger dock att så inte är fallet och så länge soldaterna inte bryter mot, i det här fallet, tysk lag finns ingen möjlighet att lagföra dem. Sedan kan statsråd, regementschefer och andra bli hur upprörda som helst.
Någonstans får vi acceptera
att andra länder har andra moraliska värderingar än vi i Sverige och även acceptera att svensk lag bara gäller i just Sverige. På samma sätt som många sannolikt skulle ogilla om Polen hade synpunkter på svensk abortlagstiftning. Vill Försvarsmakten att soldaterna gör, eller inte gör, på ett visst sätt utomlands får de skriva reglementen som tydliggör detta. Inte bara förvänta sig att svenskar inte gör på ett visst sätt som tycks vara fallet den här gången.
Läs mer om