Problematik och dramatik i opinionen

Opinionen står mer eller mindre still utom för Sverigedemokraterna som fortsätter att öka väljarstödet.

Norrköping2012-10-15 00:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Med mer än halva mandatperioden avverkad är opinionsläget ungefär detsamma som tidigare. Svenska Dagbladet/Sifo presenterade i går, söndag, en ny opinionsmätning.

Båda de politiska blocken brottas med sina högst egenartade problem. På regeringssidan är det samma problem som tidigare med "småpartierna" som samsas kring nedflyttningsstrecket. Värst är det som vanligt för Kristdemokraterna som verkar ha parkerat under fyraprocentsspärren (3,4 procent). För Centerpartiet är det marginellt bättre eftersom partiet håller näsan över vattenytan med 4,4 procent. Folkpartiet går relativt bättre med 5,6 procent. Ingen kan dock hävda att det går speciellt bra. Moderaterna ligger ungefär still på nästan 29 procent. Tillsammans samlar regeringspartierna 42,4 procent av de tillfrågade i undersökningen.

På andra sidan går det bra för Miljöpartiet som får 10,0 procent. Socialdemokraterna ligger nästan still på 32,1 (-1,2 procentenheter). Vänsterpartiet får stöd av 6,5 procent vilket är lite bättre än senaste mätningen. Totalt får vänsterblocket 48,6 procent. Deras problem är att de är tre helt olika partier och att de har väldigt lite gemensamt. Alla tre har presenterat sina egna höstbudgetar och fått högst blygsam utdelning för detta. Betänk att partiledaren Stefan Löfvens största framgånga hittills har skett när han varit tyst. Nu börjar han prata politik och då går det snarare tillbaka! Vilken borde oroa på Sveavägen 68.

Den socialistiska sidans oförmåga att presentera ett trovärdigt regeringsalternativ är en akilleshäl av betydande mått.

Som noterat har således ingendera sida egen majoritet i riksdagen. Vilket förvisso inte hindrar att man kan bilda en regering. SvD/Sifo-mätningen visar dock att riksdagens åttonde parti, Sverigedemokraterna, är det enda som nöjt kunde läsa undersökningen igår. Med ett stöd av 7,7 procent av de tillfrågade är partiet det fjärde största och skulle få en vägmästarroll om undersökningen vore valresultat.

För de båda blocken är det problematiskt. Inget samarbete med Sverigedemokraterna innebär att man måste söka sig över blockgränsen och det är knappast en framkomlig väg det heller. Med tanke på att mätningen dessutom är gjord efter att partierna presenterat sina budgetförslag är stiltjen i opinionen än mer svårförklarlig.

Mätningar visar att väljarna uppskattar partier som samarbetar, exempelvis som Alliansen gör i regeringen. Samtidigt uppvisar väljarna för stunden uppenbart ointresse av att belöna dylika insatser.

Med halvtidsvilan över och andra halvlek igång är det hög tid för regeringen att lägga i en växel till. Insatserna hittills under mandatperioden får knappt godkänt av väljarna och skall det bli fyra år till krävs mer. Vill vänsterblocket ens vara med i matchen får de nog fundera på om de ska ställa upp som tre lag eller ett. Innan dess är det inte lönt.

Läs mer om