Sedan den så kallade visselblåsaren Edward Snowden avslöjade den amerikanska underrättelsetjänstens illegala övervakning av en stor del av internet har allvaret för var dag blivit tydligare.
Sveriges Radio (16/8) skriver att underrättelsetjänsten NSA inte ska ha brutit mot sekretessregler några få gånger, utan tusentals gånger. Varje år.
En del av dessa uppges vara misstag eller tekniska problem. Ett påstående vars sanningshalt många säkerligen betvivlar. Vad som anses vara mest känsligt att avlyssna är amerikaner eller utländska mål i USA, på grund av att det är begränsat i lag.
Sedan sägs det att alla misstag heller inte har redovisats, något som ligger till grund för att tro att det även finns ett stort mörkertal.
Vad som dock är intressant i sammanhanget är att detta inte alls har fått den politiska bärkraft som man skulle kunna föreställa sig. Piratpartiet seglade ju upp under FRA-debatten och fick – inte minst i de unga generationerna – en stor genomslagskraft, vilket hjälpte partiet ända till Europaparlamentet, men sedan dess har vinden mojnat.
Man kan fråga sig varför; Piratpartiet har, med tanke på omständigheterna och nyhetsflödet, aldrig haft en bättre möjlighet att påverka och föra ut sitt budskap, dock verkar inte nå fram.
Att partiets framgångar naturligtvis även bestod av missnöjesröster och att det var ett nytt parti förklarar säkert en viss del. Men med tanke på att FRA-lagen i dag är i full gång och skandalen kring Snowden och NSA växer för var dag som går borde Piratpartiet ha öppet mål.