Löfven pressad och utan besked

Utfrågningen av Socialdemokraternas Stefan Löfven i P1 visar dels att oppositionsledaren har läst på och dels att han saknar besked i centrala frågor.

Foto: MAJA SUSLIN / TT

Norrköping2014-08-20 04:01
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Stefan Löfven utfrågades i gårdagens P1 inför valet och under intervjun framkom en del intressanta svar och besked. Även om svaren ofta var av en undanglidande natur. Exempelvis gällande två infrastrukturprojekt, Förbifart Stockholm och nedläggningen av Bromma flygplats. Socialdemokraterna vill bygga förbifarten, vilket varken Miljöpartiet eller Vänsterpartiet vill. De två sistnämnda vill dock gärna stänga Bromma, vilket Socialdemokraterna inte vill. Fullt kaos i de två frågorna hos de rödgröna, med andra ord. Löfven påpekade att förbifarten redan påbörjats och bollade därefter bekvämt över frågan till stockholmspolitikerna.

En annan intressant fråga som dök upp handlade om miljöpartisternas förslag om att återinföra friår. Alltså möjligheten för fullt friska och anställda att stanna hemma och rulla tummarna ett år på de andra skattebetalarnas bekostnad. Löfven vill sannolikt inte återinföra långtidssemestern för fullt arbetsföra, men vill inte heller trampa på en miljöpartistisk paradgren. Kompromissen i radio blev något som kallades ”kompetensutveckling” och som Löfven tycktes vara för. Exakt vad som menas får väljarna inte veta förrän efter valet om Löfven och de gröna (och kanske de mörkröda) bildar regering.

En tredje noterbar fråga som kom upp var den om skolan. Socialdemokraternas meddelade i veckan att man satsar 2,5 miljarder kronor på att få upp lärarlönerna. Det låter som en stor satsning men utslaget på landets grund- och gymnasielärare motsvarar det ungefär 170 kronor mer i månaden (före skatt). Inom de rödgröna råder betydande skillnader i synen på skolan och kanske främst på friskolorna. Rätten att fritt välja skola står Socialdemokraterna (fortfarande) bakom. Miljöpartiet vill utreda frågan medan Vänsterpartiet helt vill avskaffa rätten. Gällande etableringar av friskolor vill Löfven införa kommunala veton. Vilket åtminstone Miljöpartiet tidigare varit tveksamma till. Även här får väljarna vänta tills efter valet på besked från de rödgröna hur det blir.

Löfven sitter i en svår sits. Opinionssiffrorna pekar mot att hans parti kommer att göra sitt sämsta val någonsin. Ett resultat lägre än det som tvingade Mona Sahlin att avgå. Detta helt på grund av framgångarna för Miljöpartiet och kanske delvis även Feministiskt initiativ. Löfvens första val som partiledare, Europaparlamentsvalet i maj, blev inte den framgång partiet så gärna önskade. Under valnatten sjönk väljarandelarna obönhörligen neråt och slutade två tiondelar under resultatet från 2009.

Socialdemokraterna har satt upp målet att partiet ska få 35 procent i valet den 14 september. 2010 nådde partiet bottennoteringen 30,6 procent. Vilket är ungefär det stöd partiet har i de senaste opinionsmätningarna. Löfven löper risken att backa sitt parti även i det andra valet han leder dem.

Läs mer om