Kulturnatten i Norrköping arrangerades för första gången den 3 oktober 1986, där just meningen ”Hela staden kommer sjuda av liv och rörelse!” i det första programbladet gav en viss vink om drömmarna och framtiden. Idén hämtades från Lund, som hade haft sin första kulturnatt 1985 och hamnade under rubriken "allmän kultur", där Karl Magnus Peurell och Barbro Mellqvist ledde arbetet utan någon större budget, men med en bubblande passion och vision.
De gick från tanke till handling, där informationen delades i kulturkretsar, programmet snickrades ihop på skrivmaskin och en hemmagjord affisch spreds för vinden på cykel.
Där och då skapades också traditionen med att en Norrköpingsbaserad konstnär skulle skapa den årliga kulturnattsaffischen.
Premiärnatten bjöd på 59 programpunkter på 26 platser runt om i staden.
När vi idag, knappt 34 år senare, tittar tillbaka på kulturnattens häftiga resa och ler mot årets affischmakare David Örtenblad Savel har just den sista helgen i september blivit en symbol för så mycket mer.
"Det är lite också av en hemvändarafton... Mångfalden i kulturyttringarna finns med på Kulturnatten. Allt från fulkultur som graffiti, till finkultur som symfoniorkestern och allt där emellan", sa David Örtenblad Savel i en NT-intervju, när han visade upp sin affisch för första gången.
Att samla allt under en och samma dag har genom åren givetvis haft sin omedelbara charm och glädje, där hela Norrköping har varit på fötter, träffats i gränder, lyssnat på musik på torg och delat en bägare i glada vänners lag. Det blir, som så mycket annat, annorlunda i år.
Men.
Det blir.
Det är glädjande.
En dag blir en vecka i Kulturnatten+. I en tid av inställda arrangemang, öde salonger och stängda arenor under ett drygt halvår är de kommande dagarna mer än välkomna till vår stad vid Strömmen. Det dukas upp ett smörgåsbord av aktiviteter och arrangemang, men det kräver onekligen ett visst tålamod och en viss planering att hitta rätt i årets program.
Vår kulturredaktion bjuder på intressant läsning om en coronasäkrad kulturvecka och några spännande tips på nt.se och på sidan 31 i dagens tidning. Det finns närmare 300 programpunkter i årets långa upplaga.
Jag har, med mina amatörögon, fastnat för ordet skyltfönster och ett
Som "hattar då & nu" hos klassiska Modehatten, som bjuder på en utställning hela veckan på Hospitalsgatan med hattar och hantverk från just då och nu.
Som Norra Promenadens nya konceptscen "Skyltfönstret", där popgruppen spelar live, på riktigt, på fredag kväll tillsammans med Röda Rummet och Love Askling "hemma" hos Willes El. Det ger en viss känsla av Musikhjälpen, som sätter upp sin "bur" bara ett stenkast därifrån i vinter.
Som, Film & Musikgymnasiet, som ska visa konserter och filmer med ljud på en skärm på utsidan av skolbyggnaden mittemot Katchahuset i Industrilandskapet.
Kulturnatten och vårt stora kulturpris, Broocmanpriset, hör ihop. Det är just den här tiden nomineringen går in i sitt slutskede. Jag kan, redan här och nu, avslöja att juryn har fått många intressanta namn att ta ställning till vid jurymötet i början av oktober.
Till sist.
Det kan inte nog påpekas vikten av att hålla avstånd, respektera köerna och visa hänsyn i vår nya normala tid också i Kulturnatten+.
Vi har tid med det med en hel vecka kultur framför oss.