Krigsdagbok 1/4

På slagfältet går mycket just nu Ukrainas väg, men vad hände egentligen i Belgorod?

Brinnande oljedepå i ryska Belgorod.

Brinnande oljedepå i ryska Belgorod.

Foto: AP/TT

Ledarkrönika2022-04-01 22:07
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den som i början på kriget förutspått stora ukrainska framgångar den första april, hade förmodligen anklagats för ett ovanligt osmakligt aprilskämt. Fast framgångarna på slagfältet är inget skämt. Överallt – utom möjligtvis i Mariupol – går kriget Ukrainas väg. Just nu ska tilläggas.

En del händelser är emellertid märkligare än andra. Vad hände till exempel i Belgorod, på andra sidan den ryska gränsen nordost Charkiv?

De första uppgifterna handlade om hur ukrainska attackhelikoptrar angripit och lyckats sätta en hel oljedepå i fyr. I så fall en utomordentligt djärv insats. Visserligen med relativt lite betydelse för kriget i stort, men en påminnelse om att Ukraina har möjlighet att slå också bortom sina gränser.

Problemet är att emellertid att det ukrainska försvarsdepartementet förnekar någon attack. Märkligt givet framgången, men en möjlig förklaring är att insatsen främst syftade till att varna för Moskva för att man faktiskt har förmåga att slå mot rysk mark, fast samtidigt inte något man kommer att skryta om offentligt, eftersom detta eventuellt skulle kunna leda till anklagelser om eskalation. En löjlig argumentation visserligen, för som militär insats är den helt enligt regelboken.

Det har också spekulerats i att det skulle handla om en "vanlig" olycka, som Ryssland försöker utnyttja för att svartmåla Ukraina (hur nu det skulle vara möjligt) eller rentav att det skulle ha varit ryska helikoptrar som i själva verket angrep oljedepån. Den ena förklaringen är mer långsökt än den andra, liksom tankarna på att bombningen skulle vara uttryck för maktkamp i Kreml.

Likväl, eftersom Ukraina förnekar attacken går det inte helt att bortse från andra förklaringsmodeller. Det hela är besvärande för Moskva i vilket fall som helst. Och ett nästan övertydligt exempel på det som brukar kallas krigsdimma.

Слава Україні! Героям слава!