Krigsdagbok 26/2

Kyjiv brinner.
Kyjiv brinner.

Om de ändå ska dö vill ukrainarna göra det stående, inte på knä.

Ledarkrönika 26 februari 2022 10:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Dra åt helvete!" I en enda mening går det sålunda att sammanfatta ukrainarnas inställning till sina objudna ryska gäster. Orden uttalades av en ukrainsk soldat på den lilla Ormön i Svarta havet. Tretton modiga män som vägrade lägga ner vapnen inför den ryska övermakten. Samtliga dödades när ön intogs under fredagen.

Av motsvarande skäl vill Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj uppenbarligen stanna i Kyjiv, även om det skulle innebära hans död. Det kan tyckas politiskt olämpligt, eftersom Ukraina behöver en statsledning även om huvudstaden skulle falla. Fast det ger uttryck för en motståndsvilja som i bästa fall leder till att den ryska erövringen misslyckas – och i sämsta fall trots allt leder till att man dör stående, inte på knä.

Under fredagen intensifierades krigföringen på de flesta fronter i Ukraina. Överallt möttes angriparna av hårt motstånd och enligt trovärdiga uppgifter ska den ryska krigsmakten drabbats av svåra förluster. Närmare 3.000 ryska soldater ska ha stupat och flera hundra pansarfordon förstörts, varav över 80 stridsvagnar.

Försöken till en snabb erövring av Ukraina förfaller alltså ha misslyckats och i längden kan det till och med bli svårt för den ryska krigsmakten att hantera så stora förluster, även om det finns betydande reserver som står till Moskvas förfogande. Under morgonen kan till exempel Melitopol ha fallit i ryska händer, medan hårda strider pågår i Mykolajiv liksom Mariupol.

Framför allt riskerar Kyjiv att omringas, även om Ryssland förmodligen har svårt att få fram tillräckligt med trupper, eftersom (de eventuella) offensiverna på ömse sidor om floden Dnipro hittills misslyckats. Däremot rycker pansarkolonner fram från öster, efter att ha kringgått Charkiv. Det föregår gatustrider i de norra delarna av själva huvudstaden, ett fåtal kilometer från centrum. Samtidigt fortgår mobiliseringen av reservister och frivilliga i Kyjiv. Även om många har liten eller ingen krigserfarenhet kompenseras detta delvis av mycket god stridsmoral.

De ryska försöken att under mer kuppartade former snabbt erövra huvudstaden har hur som helst misslyckats. Nu väntar förmodligen utdragna och besvärliga strider. Ett problem för Ukraina är förstås att försvaret är utspritt över ett så stort område och på grund av den ryska dominansen i lufthavet är strategiska förflyttningar också besvärliga.

Under tiden lider civilbefolkningen och inte blir det bättre av att rysk beskjutning blivit alltmer hänsynslös. Bostadsområden har träffats, ja till och med djurparken i Kyjiv har beskjutits.

Fast åtminstone en nyhet glädjer ukrainarna. Under natten tvingades en kvinna föda på tunnelbanan, där människor söker skydd undan beskjutning. Det gick det också, moder och barn mår bra. Den nyfödda flickan heter Mia.

Слава Україні! Героям слава!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa