För alla tillresta fans i Wien var det en katastrof. Fast egentligen inte, bara djupt olyckligt. En verklig katastrof hade dock kunnat bli verklighet om Taylor Swift inte ställt in sina konserter i den österrikiska huvudstaden tidigare i månaden. Hon avbröt desamma med motiveringen att de hotats av terroristattacker.
Det var inte misstankar tagna ur tomma intet. Nu visar det sig att inte bara Swift och hennes fans, utan hela Österrike, har anledning att visa amerikanska CIA stor tacksamhet. Det var CIA som varnade sin österrikiska motsvarighet för terrorhotet.
Några radikaliserade unga män med lösa kopplingar till Islamiska staten hade planer på att mörda tiotusentals besökare på någon av de konserter Swift skulle hålla. Om de fick möjlighet till det säkert henne själv också.
Det låter nästan otroligt. För det är högst osannolikt att terroristerna hade lyckats mörda mer än i värsta fall kanske några hundra, med sina hemgjorda bomber. Om nu det är någon tröst. Konserten i Wien hade ju kunna sluta i ett blodbad i vilket fall som helst.
Även "små" bomber kan nämligen göra stor skada. En möjlig jämförelse är attentatet under en konsert med Ariana Grande i Manchester 2017. En självmordsbombare lyckades då mörda 22 personer i publiken. Flera var barn.
"Gör vad ni kan." Det är korthet det budskap IS sänt ut till sina sympatisörer, efter att organisationen tvingats under jord i Mellanöstern och inte längre själva kan orkestrera större terrordåd. Att med enkla medel mörda människor på måfå har därför blivit de hemmasnickrade terroristernas signum. Ibland planeras också lite större vansinnesdåd. Som utanför riksdagshuset i Stockholm eller som nu i Wien.
Terroristerna väljer gärna tillfällen som har chans till många offer, men också mål med symbolisk laddning. Swift har blivit en symbol för den emanciperade och framgångsrika kvinnan. Beundransvärd men oförarglig för de flesta i väst. Fast inte för de med islamistiska ideal.
Terrorplanerna var också framgångsrika i den meningen att den tvingade Swift att ändra sina planer. Ett slag mot det fria samhället, men samtidigt en situation där agerandet var helt rimligt. Att låtsas som att det regnar är att ta alldeles för stora risker.
CIA brukar ligga lågt med att offentliggöra information under dylika omständigheter. Den här gången har organisationen valt att vara öppnare med vad man kände till och det kan vi vara tacksamma för. Det är en påminnelse om vilken positiv betydelse CIA spelar för oss.
Organisationen har annars fått det besvärligare sedan USA lämnade Afghanistan. Man har helt enkelt svårare att få tillgång till trovärdigt underrättelsemateriel, samtidigt som just Afghanistan är en av de platser där IS har visst fäste (liksom fortfarande al-Qaida). IS Khorasan agerar inte bara lokalt, utan även internationellt. Man har i närtid genomfört terrordåd mot både Iran och Ryssland, där åtminstone det senare – mot nattklubben Crocus i den ryska huvudstaden – har vissa likheter med planerna att slå till mot en Swift-konsert.
I båda fallen varnade CIA Teheran respektive Moskva – men utan resultat!
Hade terrorister kunnat slå till mot Swifts framträdande i Stockholm? Säkert fanns det de som gärna hade sett en sådan aktion, kanske var det bara tillfälligheter om inget planerades. För kriget mot terrorismen fortgår, oavsett hur många västliga politiker (från höger till vänster) som försöker dödförklara detsamma.
Fast kanske borde vi kalla det för kriget mot islamismen istället, för det är förstås de extrema islamisterna som utgör de verkliga fienderna. Så länge det finns personer som är beredda att dö som jihadister, så länge det finns ideologer som hyllar terrorismen som metod och så länge reaktionära tolkningar av islam legitimerar hatet mot det liberala och demokratiska väst, ja så länge riskerar också kriget att fortgå.