Krigsdagbok 16/3

Redaktionernas begränsade sakkunskaper, motstridig rapportering och okritiskt vidarebefordrad information.

Utslagen äldre rysk stridsvagn vid Brovary utanför Kyjiv.

Utslagen äldre rysk stridsvagn vid Brovary utanför Kyjiv.

Foto: Felipe Dana/AP/TT

Ledarkrönika2022-03-16 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sanningen är krigets första offer och ibland räcker det med att slå upp en större svensk dagstidning för att inse varför så faktiskt är fallet. Vilket i bästa fall är pikant givet hur svenska medier gärna skryter om den påstått objektiva och kunniga nyhetsrapporteringen. Och i sämsta fall riktigt illa, eftersom människor kan börja ifrågasätta om det går att lita på medierna. Att desamma sedan tidigare har något skamfilat rykte när det kommer till trovärdighet gör inte saken bättre.

I dagar, ja nästan veckor, har vi sålunda fått höra att Kyjiv står inför ett omedelbart förestående ryskt storanfall, eller åtminstone håller på att bli totalt belägrat. Varken det ena eller det andra stämmer särskilt väl med verkliga förhållanden. Den ryska offensiven går trögt och "bara" för att staden utsätts för kraftiga bombanfall, innebär det inte automatiskt något storanfall. Detsamma kan mycket väl komma, fast i så fall främst från norr och i söder är det ännu relativt lätt att ta sig in och ur Kyjiv.

Vad som inträffade under natten och morgonen är bland annat en ukrainsk motoffensiv vid Mykolajiv och ett eventuellt fortgående landstigningsförsök vid Odesa (där den ryska marinen enligt obekräftade uppgifter lidit svåra förluster) samt intensiva strider nordväst om Kyjiv.

Så hur ser förmiddagen ut i några svenska riksmedier?

Ett par rapporter från förmiddagen ger syn för sägen. Sveriges television kallar gårdagens sedvanliga beskjutning av bostadshus i huvudstaden för "Dödlig ny offensiv i Kiev". I Svenska Dagbladet får vi veta att "Premiärministrar besöker belägrat Kiev för att visa stöd", fast hur de i så fall tog sig in får vi däremot inte veta. Längre ned i texten konstateras det också att "ryska trupper kraftsamlar för att försöka omringa huvudstaden och stärker logistik och manskap inför vad vissa militäranalytiker anar kan vara ett försök att inta Kiev kommande dygn".

Mellan att omringa och försöka inta borde det ändå vara en viss skillnad, fast så långt sträcker sig inte just den analysen. Däremot konstateras långt nyktrare i en artikel på nästa sida att det inte ens är säkert att den ryska krigsmakten har resurser för att omringa Kyjiv, än mindre för att faktiskt lägga huvudstaden under sig med militära medel.

Det finns ingen anledning att särskilt peka ut just dessa medier. Över huvud taget har ju nyhetsrapporteringen handlat om det förmodade storanfallet mot Kyjiv en längre tid nu. En del journalister är avgjort bättre än andra, som kanske nöjer sig med att återrapportera vad andra skriver – utan att fråga sig om den övergripande bilden av utvecklingen stämmer, kanske eftersom den egna sakkunskapen saknas.

Helt motstridig nyhetsrapportering får dessutom något både löjeväckande och förvirrande över sig. Läsaren, lyssnaren eller tittaren lämnas i sticket och får intrycket av att vilka uppgifter och kalkyler som helst kan vara riktiga. Lägg därtill en något slentrianmässig rapportering. Till exempel att väpnade konflikter alltid drabbar civila värst, som om medveten terrorbeskjutning är något som bara händer och aldrig skulle gå att undvika.

Allt detta är skäl till medial självrannsakan.